lammracks

Grillade Lammracks med turkisk yoghurtsås, klyftpotatis och rotfrukter

Print Friendly


Grillade Lammracks med turkisk yoghurtsås, klyftpotatis och rotfrukter
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 1 kg lammracks
  • 1 kg potatis t ex asparagus
  • Morötter/rotfrukter
  • Italienska örter (Torrkrydda)
  • Sås:
  • Salt
  • Krossad svartpeppar
  • 500g turkisk yogurt
  • 3 msk flytande honung
  • Färsk basilika
  • 100g Getost
  • 1 vitlöksklyfta
  • Marinad:
  • Olivolja 0,5 dl
  • Soja 1,0 dl
  • Salt 1,0 tsk
  • Chilifrukt 1,0 styck
  • Rosmarin (torkad) 1,0 tsk
  • Timjan (torkad) 1,0 tsk
  • Citron 0,5 styck
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Marinad: Rensa och finhacka chilifrukten. Blanda alla ingredienserna inkl. pressad citronjuice. Lägg racksen i en bunke och häll över såsen. Marinera i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grillning: Lägg köttet på grillgallret. Köttet är färdigt när kärnan är lätt rosa efter cirka 15–20 minuter. Dela racksen på mitten om du vill vara säker. Låt dem vila i folie i ca 15 minuter och skär sedan upp köttet i portionsbitar före servering. Om ni använder stektermometer så tag bort racksen vid 57grader. Sås: Blanda ner den turkiska yoghurten med ca 3 matskedar honung. Mixa sedan ner färsk basilika, getost och vitlök med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Potatis: Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär potatisen i klyftor. Skär också rotfrukterna i ungefär lika stora klyftor. Krydda med italienska örter, salt och häll över olivolja. Bred ut potatisen i en långpanna. Sätt den i ugnen och baka klyftorna cirka 30 minuter tills de får fin färg. Rör om då och då.

Posted in Lammrecept.