algbogstek

Älgbogstek

Print Friendly


Älgbogstek
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • Kött
  • - 1 kg älgbogstek
  • - ½ msk malen spiskummin
  • - ½ msk krossad koriander
  • - ⅓ msk chiliflakes
  • - ⅓ dl muscovado socker
  • - 1 msk salt
  • - 5-6 drag på pepparkvarnen med svart peppar
  • Tillbehör
  • - 3 st morötter
  • - 2 st palsternacka
  • - 8 st mediumstora potatisar
  • - 2 st rödlökar
  • - 4 st vitlöksklyftor
  • - 2-3 msk god olivolja
  • Sås
  • - 2 dl Turkisk/Grekisk yoghurt
  • - 2 msk Dijonsenap
  • - 1 msk hackad persilja
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Gnid in älgbogen med salt, peppar, spiskummin, chiliflakes, koriander, muscovadosocker, dagen innan och täck väl med plastfilm och ställ in i kyl.
  3. Nästa dag packa in älgbogen i foliepapper så att ingen köttsaft kan rinna ut och baka på braspanna i ugn på 125 grader i 5 timmar.
  4. Skala morötter, palsternacka, dela en gång på mitten, tvätta och klyfta potatis och förväll 2 minuter, skala och krossa vitlöken, skär rödlöken i ¼ bitar, blanda morötter, potatis, palsternacka, vitlök, rödlök i ett kärl med olivoljan salt och peppar och baka i ugn på braspanna ca 200 grader i ca 30 minuter tills gyllenbruna.
  5. Blanda yoghurt dijonsenap och persilja smaka av med lite salt, serveras kall
  6. Tänk på att mycket av detta går att förbereda i förväg t.ex. älgbogsteken kan bakas i ugn i god tid samma dag och sedan bara värmas på försiktigt med foliepapper på hela tiden, använd den goda stekskyn som blir i foliepaketet och häll över steken när den är färdig eller servera vid sidan om . Skär grönsakerna och potatis i förväg men om ni inte förväller potatisen direkt tänk på att lägga den i kallt vatten så den inte missfärgar. Yoghurtsåsen kan göras i förväg och förvaras i kyl
  7. Denna anrättning serveras gärna rustikt på buffébord eller serveringsfat på bordet, köttet är mycket mört och kan delas med sked och gaffel.

Posted in Älgrecept.