En mustig och härlig älggryta
- 8 personer -
Ingredienser
- 1,5 kg älgbog från Åke P
- 4 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 msk tomatpuré av god kvalitet
- 1 msk farinsocker
- färska örter, t ex timjan, rosmarin och lagerblad
- 5 dl rött vin
- 1,5 l kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat,
- selleri, morötter, palsternacka, lök, svamp
Tillagning
- Putsa och skär köttet i fina bitar, lägg det i en kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp. Slå bort vattnet och skölj av köttet så att alla orenheter försvinner.
- Hetta upp en rymlig kastrull, bryn smör, tomatpuré, farin och mjöl någon minut, lägg i köttet och slå på vin och fond. Låt grytan koka sakta i ca 45 minuter. Skala och skär lök, rotfrukter och svamp i fina bitar, bryn dem hastigt i stekpanna och lägg ner dem i grytan. Låt det koka sakta ytterligare ca 1 timme tills köttet känns mört. Smaka av såsen med salt och peppar och servera tillsammans med t ex pressad potatis och svartvinbärs gelé.