algrulader

Älgroulader med mandelpotatismos

Print Friendly


Älgroulader med mandelpotatismos
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600g älginnanlår (i 8 skivor)
  • 50g rökt fläsk
  • 1 st äpple, grönt
  • 1 st lök
  • 2 msk senap, osötad, fransk
  • 1 stor saltgurka
  • 2 msk smör
  • 1 msk kalv eller viltfond, koncentrerad
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk ansjovisspad
  • tandpetare
  • 800g mandelpotatis
  • 50g smör
  • 2 dl mjölk 3%
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skär fläsk, äpple, gurka och lök i stavar. Lägg ut köttet och banka ut det lätt, bred på senap, salta och peppra. Fördela ut fläsk och grönsaksstavarna mitt på ruladerna och rulla ihop dem hårt. Fäst ändarna med tandpetare. Bryn rouladerna i smör och lägg över dem i en traktörpanna som de precis får plats i. Kok ur stekjärnet med några deciliter vatten och slå det på köttet. Tillsätt fond och ansjovisspad, häll sedan på vatten så att det täcker. Låt ruladerna sjuda i ca. 45-60 minuter tills de känns möra. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt de rinna av och ånga av några minuter. Värm upp smöret och mjölken och slå det över potatisen. Vispa potatisen med en stor ballongvisp till ett grovt mos, smaka av med salt och vitpeppar. Tag upp köttet och slå grädden i kastrullen. Låt såsen koka samman så den blir simmig och smaka av med salt, peppar och ansjovisspad. Lägg tillbaka ruladerna och låt det bli riktigt varmt. Servera tillsammans med moset och t.ex. lingon eller gelé.

Posted in Älgrecept.