anka_med_kal

Anka med kål och misopuré

Print Friendly

anka_med_kal

Anka med kål och misopuré
 
3-4 personer
Ingredienser
  • 1 hel anka från ÅkeP
  • 1,5 dl salt
  • 0,75 dl flytande honung
  • 5 dl tärnade rotfrukter och lök
  • 5 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl balsamicovinäger
  • färska örter, t ex timjan, rosmarin och salvia
  • 1 msk smör
  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 dl mjölk 3%
  • 50-100g smör
  • 1-2 påsar Blue Dragon Misosoppa
  • 4 dl strimlad svart- eller grön-kål
  • 1 msk smör
Tillagning
  1. Rör 2 l kallt vatten, salt och socker i en skål tills allt löst sig. Lägg ankan i lagen i en tajt bunke, ställ den i kyl 1 dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper. Vik vingarna bakåt så de hålls ihop, bind ihop benen med steksnöre. Lägg ankan i en ugnssäker form med bröstsidan ner och ställ in den nederst i ugnen på 160 grader i 40 minuter. Vänd på ankan, slå bort fettet och stek ytterligare 40 minuter. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader de sista 5 minuterna.
  2. Skala och koka potatisen mjuk, låt den rinna av och vispa sönder den. Tillsätt varm mjölk, smör, miso och salt. Vispa moset fluffigt.
  3. Gör såsen under tiden; bryn grönsaker och örter, slå på buljong, vin och vinäger. Reducera såsen till ca halva mängden återstår. Smaka av och ställ den åt sidan. När det är dags att servera så koka upp såsen och rör i en klick smör.
  4. Hetta upp en kastrull med smör, lägg i kålen och bryn den på hög värme, smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Kålen är klar när den är krispig.
  5. Tranchera ankan snyggt, servera den tillsammans med mos, sås och kål.

Posted in Ankrecept.