kniv_gaffel

Fasan

Print Friendly


Fasan
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 3 port.
  • 1 ung fasan plockad och urtagen, spar levern till såsen
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • några tunna späckskivor
  • Fyllning:
  • 10 g torkade trattkantareller
  • 1 dl grädde
  • 1 msk konjak
  • 1 schalottenlök
  • en handfull persilja
  • 100 g rökt skinka
  • 1 krm salt
  • nymald svartpeppar
  • sås:
  • skyn från stekningen
  • 1 dl grädde
  • 1 dl god buljong
  • 1-2 msk rönnbärsgelé
  • ½ msk konjak
  • eventuellt den stekta levern
  • salt och peppar
Tillagning
  1. Tillagning: Skölj fågeln och torka ur den väl. Salta och peppra inuti och utanpå. Sätt ugnen på 175 grader. Till fyllningen läggs svampen i en skål. Häll ut grädde och konjak, ställ åt sidan och låt dra medan lök, persilja och skinka finhackas. Blanda alltsammans med salt och svartpeppar. Fyll fasanen med röran och sy ihop den. Täck bröst partiet med späck och bind om med steksnöre. Smält smör i en gryta som tål att stå i ugnen. Bryn fågeln runt om och lägg den sedan med bröstet nedåt. Finns det en lever så lägg den i grytan. Ställ grytan utan lock på galler i ugnen. Stek i 20 minuter. Ös då och då. Ta bort späcket och låt fågeln steka med bröstet upp ytterliggare 15 minuter. Ta upp fasanen och håll den varm. Ställ grytan på spisen och tillsätt grädde, buljong, rönnbärsgelé och konjak. Passera den stekta levern ner i såsen. Rör om och låt puttra intensivt i några minuter. Sila såsen och smaka av med peppar och salt.

Posted in Fasanrecept.