hjortfile

Helstekt hjortfilé med potatiskaka

Print Friendly


Helstekt hjort/ren/älg -filé med potatiskaka & messmör
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600g hjort/ren/älg -filé
  • Potatiskaka:
  • 800g potatis, fast sort
  • 1 st ägg
  • 2 msk riven ost
  • smör och olja
  • Sås:
  • 0,5 dl smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 6 dl viltfond
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl messmör
  • 2 msk svart vinbärsgelé balsamicovinäger
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skala och riv potatisen på grovt. Häll i ägg och ost, smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör, lägg i potatisen, tryck till och forma till en stor kaka. Bryn potatiskakan i ca. 5-10 minuter tills den får en fi n färg. Vänd kakan med hjälp av ett lock eller en tallrik. Låt den andra sidan steka på svag värme tills potatiskakan får fi n färg och är genombakad. Fräs smör och mjöl i kastrull, tillsätt fond och grädde. Låt såsen koka i minst 5 minuter. Tillsätt messmör och gelé, låt sjuda försiktigt tills smaken känns bra och såsen är lagom simmig och fin. Smaka av med balsamvinäger, salt och vitpeppar. Sila och mixa såsen innan servering. Krydda och bryn köttet runt om. Stick in en köttermometer och stek sedan i 125° varm ugn tills innertemperaturen är 55-65°. (se våra stektemp i högerspalten)
  3. Låt köttet vila i tio minuter innan det skivas upp. Servera med potatiskaka och sås.

Posted in Hjortrecept.