lammstek

Lammstek med timjansky, sockerärtor och potatisgratäng

Print Friendly


Lammstek med timjansky, sockerärtor och potatisgratäng
 
Ingredienser
  • 1st lammstek
  • Salt och nymald vitpeppar
  • 2 msk timjan
  • 4-5 vitlöksklyftor hackade
  • Finhackad persilja
  • 1 lit lammfond eller kalvfond
  • alt. buljong från köttärning
  • 100g smör
  • Potatisgratäng:
  • ½ kg potatis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3dl grädde
  • 2dl mjölk
  • 200g sockerärtor
  • Timjansky:
  • Sky från steken, färsk timjan
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Lägg lammsteken i en form och krydda med salt, peppar, timjan, hackad vitlök och persilja. Häll buljongen/fonden runt köttet. Tillaga steken i 125 grader, ca 30-40 minuter tills köttet är rosa (650).
  3. Ös med skyn. Tag ut köttet, linda in i alufolie och låt vila 15-20 minuter. Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen, lägg i en smord eldfast form. Salta, peppra och pressa vitlöken" mellan varven". Häll på grädden, mjölken och klicka lite smör överst. Ställ in i 1750 varm ugn ca 1 timme. Värm hastigt sockerärtorna i lite vatten och en klick smör med salt och nymalen vitpeppar. Sila av skyn och koka ihop den. Vispa i några klickar kallt smör. Smaka av med salt, peppar och timjan.

Posted in Lammrecept.