Hare

Skogsharen finns i hela Sverige utom i Skåne. Den är nattaktiv och dess vinterpäls är vit och sommarpälsen gråbrun.Skogsharen är liten och knubbig och dess svans är kort och vit samt formad som en liten boll. Den väger upp till 4,5 kg. Fältharen, vars päls är rödbrun året om, har en större svans med svart ovansida och väger nära 6 kg. Den förekommer från Skåne och upp till sydligaste Norrland. Fältharen planterades in i Sverige på 1800-talet. Det förekommer också korsningar mellan skogs- och fältharen. Det är inte ovanligt att haren får tre kullar per år med 5 ungar i varje kull. Haren har varit ett viktigt komplement på menyn i det svenska självhushållet under många år. Olika färsrätter, hargryta och harsadel är populära inslag på bordet idag. Köttet är mörkt med en kraftig viltsmak och kan med fördel marineras.