provensanskt

Provensalskt lamm med getostpotatismos

Print Friendly

Recept från åkeP


Provensalskt lamm med getostpotatismos
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600g lammytterfilé
  • 2 msk olivolja, mild
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 80g smör, rumstempererat
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk pressad citron
  • 800g potatis, mjölig sort
  • 50g smör
  • 100g getost, gärna smulig
  • 2 dl mjölk 3%
  • skysås
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skiva 6 vitlöksklyftor tunt. Fräs dem på låg värme i en liten kastrull tillsammans med 1 msk olivolja i ett par minuter, de skall inte få färg, låt sedan svalna. Mixa smör, persilja, de frästa vitlöksskivorna och citronen. Smaka av med salt och vitpeppar, kyl sedan. Skiva 2 vitlöksklyftor och lägg tillsammans med kött och 1 msk olivolja i en påse. Låt marinera i kyl minst 1 timme men gärna över natten. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt rinna- och ånga av några minuter. Värm upp smöret och mjölken och slå det över potatisen. Stompa/grovmosa potatisen med potatisstöt eller trägaffel och vänd i smulad getost mot slutet, smaka av med salt och vitpeppar. Bryn köttet hastigt och låt det eftersteka i ugn till en innertemperatur på 56°, låt sedan vila under folie några minuter innan det skärs upp. Servera kött, potatis, smör och skysås tillsammans med en luftig och fin sallad.

Posted in Lammrecept.