kniv_gaffel

Rådjurstek/Renstek med svartvinbärssås och morotspuré

Print Friendly


Rådjurstek/Renstek med svartvinbärssås och morotspuré
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 4 port.
  • 700 g rådjursstek/renstek
  • 2 msk socker
  • 2 msk salt
  • ½ msk krossad svartpeppar
  • 2 msk krossade enbär
  • 3 dl mörkt öl med sötma
  • 120 g svamp, tex.. röd gul trumpetsvamp och kantareller
  • 2 msk finhackad schalotten lök
  • ½ dl finskuren persilja
  • Svartvinbärssås:
  • 2 ½ dl svarta vinbär färska eller frysta
  • 50 g smör
  • 2 dl öl
  • 1 dl crème de cassis
  • Morotspuré:
  • 240 g skalade morötter
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar
  • 2 msk osaltat smör
  • Tillbehör: kokt potatis
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Blanda socker, salt, peppar och enbär. Gnid in köttet med blandningen. Lägg det i en plastpåse. Häll i ölet, sug ur luften och knyt ihop påsen. Låt marinera 2 dygn i kylen. Vänd påsen några gånger. Värm ugnen till 100 grader. Ta upp köttet. Torka det och bryn i het stekpanna. Efterstek i cirka 2 timmar i ugnen tills köttets innetemperatur är 60. Linda in köttet i smörpapper och låt vila i 20 minuter. Putsa svampen. Fräs den och löken i smöret på medelvärme. Salt, peppra och rör ner persiljan strax före serveringen.
  3. Svartvinbärssås:Fras vinbären i hälften av smöret. Tillsätt ölet och koka tills bären blivit mosiga. Mixa detta till en slät sås. Sila av skal och kärnor. Smaka av med likören. Värmhåll.
  4. Morotspuré:
  5. Skär morötterna i tunna skivor/slantar. Lägg i en kastrull och tillsatt grädden. Sjud på svag värme (det är viktigt) tills morotsskivorna är mjuka.Mixa eller passera blandningen. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör ner smöret.Servering: vispa ner resten av smöret i såsen. Skär köttet i skivor. Klicka på morotspuré. Lägg på en hög med svamp. Bjud kokt potatis till.

Posted in Rådjur/Renrecept.