kniv_gaffel

Stekt unganka

Print Friendly


Stekt unganka
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 3-4 port.
  • 1 st unganka 2-3 kg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 äpplen
  • 5-6 katrinplommon
  • sås:
  • hals, inkråm, vingspetsar
  • 1-2 katrinplommon
  • 3 dl kaffegrädde
  • salt, socker
  • gelé
  • soja
  • 1 msk vetemjöl + ½ dl vatten
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Tag ur halsen och inkråmet och klipp av vingspetsarna (användes till såsen). Gnid ankan in- och utvändigt med salt och socker. Fyll ankan med äppelklyftor och katrinplommon. Lägg ankan i en långpanna med bröstet upp. Stek först ankan i 225 grader ca 1 timme tills den är gyllenbrun. Sänk sedan värmen till 175 grader och stek ankan tills köttsaften är ljus och klar, utan rosa inslag. Pröva att sticka i låret. Total stektid ca 2-2,5 timmar. För att få skinnet knaprigt öses ankan med några matskedar kallt vatten 15 min innan den är klar. Stek därefter med ugnsluckan på glänt.
  3. Sås: Bryn muskelmage, lever, hals och vingspetsar i en stekpanna. Häll på några dl vatten och lägg i några katrinplommon. Låt koka under lock tills en god sky har bildats. Sila skyn och tillsätt kaffegrädden, koka upp. Red såsen med vetemjöl utrört i lite vatten och låt koka 3-5 min. Smaksätt med salt, socker och gelé. Färgsätt såsen med lite soja.
  4. Servera ankan med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, katrinplommon och geléfyllda konserverade päronhalvor och eventuellt en sallad. Ankan ska alltid serveras väl genomstekt.

Posted in Ankrecept.