kniv_gaffel

Ugnstekt hel kalkon

Print Friendly


Ugnstekt hel kalkon
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 1 kalkon
  • salt
  • socker
  • äpplen
  • katrinplommon
  • sås:
  • hals, lever, vingspetsar
  • 1-3 katrinplommon
  • 4 dl kaffegrädde
  • 1 msk vetemjöl + ½ dl vatten
  • salt och socker
  • gelé
  • soja
Tillagning
  1. Tillagning: Ta ut inkråmet ur kalkonen (detta skall användas till såsen). Gnid in kalkonen med salt och socker både invändigt och utvändigt. Fyll kalkonen med katrinplommon och äppelklyftor. Lägg kalkonen på ett galler med en braspanna under och stek kalkonen i 175 grader ca 30 min per kg. Öka till 200-225 grader sista 15-30 minuterna för att få den gyllenbrun. Lårköttet skall kännas mört och köttsaften skall vara genomskinlig när kalkonen är klar.
  2. Sås: Bryn hals, lever och vingspetsar i en stekpanna tillsammans med några katrinplommon. Häll på vatten och låt det sjuda under lock tills det blir sky. Sila sen bort lever, hals, vingspetsarna och katrinplommonen. Häll skyn i en kastrull, tillsätt kaffegrädde och en klick smör. Koka upp och red av med vetemjölsredning. Smaksätt såsen med salt, socker och gelé. Mosa ev. i lite av katrinplommonen som ni silade bort från skyn. Färgsätt såsen med lite soja (colorit). Får man inte tillräckligt med sky kan man använda skyn som blir från kalkonen vid stekningen. Skär upp kalkonen och servera den med såsen, kokt potatis, rödkål eller brysselkål, gelé, äpplen, katrinplommon och sallad.

Posted in Kalkonrecept.