Helstekt hjortytterfilé med messmörssås

4 personer

Ingredienser:

  • 600g hjortytterfilé
  • 2 msk smör
  • Några kvistar färsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl viltfond, hemlagad eller från koncentrat
  • 1 dl grädde
  • 0,5 – 1 dl messmör
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 msk balsamvinäger

Till servering:

  • Ugnsrostad potatis
  • Krispiga grönsaker

Instruktioner:

Smaksätt köttet med salt och svart­peppar. Putsa bort senor och hinnor från köttet, torka därefter ytan med hushållspapper. Bryn sedan köttet i smör tillsammans med timjan på hög värme. Lägg det därefter i en ugnsfast form och efterstek i ugn, 110° till önskad stekningsgrad (ca 58 grader för medium).

Pudra mjöl i stekpannan och rör så att smöret och mjölet blan­dar sig. Slå i fonden och koka kraftigt i någon minut under omrörning. Tillsätt grädde, messmör och låt sjuda yt­terligare några minuter. Smaka av med soja, vinäger, salt och peppar.

När köttet är klart, rulla in det i fuktigt smörpapper och låt det vila 10 minuter på skärbrädan innan Du skär upp det. Skär upp köttet, sila såsen och servera allt tillsammans med potatis och grön­saker.

Posted in Hjortrecept.