Hjortrecept

Hjortrostbiff med linser och sky

slide1

Hjortrostbiff med linser och sky
 
Hjortrostbiff med linser och sky 4 personer
Ingredienser
  • 700-800g hjortrostbiff från ÅkeP
  • 6 dl svarta linser
  • 2 nypor babyspenat
  • 1 ask pärl eller cocktailtomater
  • 2 dl tunt skivad schalottenlök
  • Olivolja
  • Steksky
  • Flingsalt och svartpeppar
Tillagning
  1. Koka linserna och låt de rinna av. Krydda köttet med flingsalt och svartpeppar. Bryn det runt om och efterstek i ugn, ca 150 grader i ca 20 minuter, till önskad stekningsgrad. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg i linser, tomater, lök och spenat. Stek allt tills det blivit varmt, smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Slå linserna i botten på ett serveringsfat och lägg det skivade köttet ovanpå. Ringla över stekskyn och lite extra olivolja.
  2. Dryckestips Langmeil Hangin Snakes Shiraz Viognier (nr 72056)
  3. Langmeil Hangin Snakes på Systembolaget

Vildsvinsrygg med pressad potatis och tranbärssås

vildsvinsrygg

Vildsvinsrygg med pressad potatis och tranbärssås
 
4 personer
Ingredienser
  • 2 msk smör
  • 700-800g vildsvinsrygg från ÅkeP
  • 25g smör
  • 0,25 dl vetemjöl
  • 3 dl sky, hemkokt eller från koncentrat
  • 1 dl grädde 40%
  • 1 msk ädelost
  • 1 msk svart vinbärsgelé
  • 2 msk torkade tranbär
  • 4 portioner pressad potatis
Tillagning
  1. Bryn köttet hårt i smör, efterstek i ung på 125 grader till innertemperatur 65 grader. Låt köttet vila några minuter innan det skärs i skivor.
  2. Fräs smör och mjöl i kastrull, tillsätt fond och grädde. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt ädelost och gelé, låt såsen sjuda ytterligare några minuter tills smaken känns bra och såsen är lagom simmig och fin. Smaka av med salt och vitpeppar, gelé och om såsen känns för söt så tillsätt lite balsamvinäger. Sila såsen och tillsätt tranbären innan servering.
  3. Servera köttet tillsammans med sås och pressad potatis.

Ragu på rådjur och rödvin

radjur_ragu

Ragu på rådjur och rödvin
 
6 personer
Ingredienser
  • ca 1,2 kg grytbitar av rådjur från ÅkeP
  • 200g magert rökt sidfläsk
  • 2 st palsternackor
  • 2 små gula lökar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl kalvbuljong (egen eller från koncentrat)
  • 4 dl rött vin
  • 15 st inlagda syltlökar, avrunna
  • några kvistar timjan och rosmarin
Tillagning
  1. Klyfta löken, strimla fläsket och skär palsternackan i bitar. Hetta upp en rymlig gryta, lägg i fläsket och när det börjat släppa fett så bryn hjortköttet hastigt på hög värme. Tillsätt sedan palsternacka, lök, syltlök och tomatpuré. Låt det bryna ytterligare någon minut under omrörning. Pudra på mjölet, rör om och tillsätt sedan vin och buljong. Låt grytan sjuda sakta under lock i cirka 1,5 timmar. Grytan är klar när köttet är mört och såsen smakar kraftigt och mustigt. Servera med nyslaget potatismos.

Anka med kål och misopuré

anka_med_kal

Anka med kål och misopuré
 
3-4 personer
Ingredienser
  • 1 hel anka från ÅkeP
  • 1,5 dl salt
  • 0,75 dl flytande honung
  • 5 dl tärnade rotfrukter och lök
  • 5 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl balsamicovinäger
  • färska örter, t ex timjan, rosmarin och salvia
  • 1 msk smör
  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 dl mjölk 3%
  • 50-100g smör
  • 1-2 påsar Blue Dragon Misosoppa
  • 4 dl strimlad svart- eller grön-kål
  • 1 msk smör
Tillagning
  1. Rör 2 l kallt vatten, salt och socker i en skål tills allt löst sig. Lägg ankan i lagen i en tajt bunke, ställ den i kyl 1 dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper. Vik vingarna bakåt så de hålls ihop, bind ihop benen med steksnöre. Lägg ankan i en ugnssäker form med bröstsidan ner och ställ in den nederst i ugnen på 160 grader i 40 minuter. Vänd på ankan, slå bort fettet och stek ytterligare 40 minuter. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader de sista 5 minuterna.
  2. Skala och koka potatisen mjuk, låt den rinna av och vispa sönder den. Tillsätt varm mjölk, smör, miso och salt. Vispa moset fluffigt.
  3. Gör såsen under tiden; bryn grönsaker och örter, slå på buljong, vin och vinäger. Reducera såsen till ca halva mängden återstår. Smaka av och ställ den åt sidan. När det är dags att servera så koka upp såsen och rör i en klick smör.
  4. Hetta upp en kastrull med smör, lägg i kålen och bryn den på hög värme, smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Kålen är klar när den är krispig.
  5. Tranchera ankan snyggt, servera den tillsammans med mos, sås och kål.

Älgryggbiff med råstekta rotfrukter

algryggbiff

Älgryggbiff med råstekta rotfrukter
 
Älgryggbiff med råstekta rotfrukter 4 personer
Ingredienser
  • ca 600-800g älgryggbiff från ÅkeP, 4 biffar
  • 300g skalad fast potatis
  • 300g skalad palsternacka
  • 300g skalad morot
  • smör och rapsolja
  • 1 dl finhackad scharlottenlök
  • 100g färska kantareller, ansade och delade
  • 100g skogschampinjoner, ansade och delade
  • 1 msk smör, inte margarin
  • 2 tsk koncentrerad viltfond
  • 2 dl cremé fraiche
Tillagning
  1. Skiva rotfrukterna tunt, stek tills de är knapriga och gyllenbruna, smaksätt med salt och peppar.
  2. Hetta upp smöret i en kastrull, stek lök och svamp på hög värme. Slå i fond och cremé fraiche, låt det koka upp och smaka av med salt, peppar och örter.
  3. Grilla eller stek biffen och servera den tillsammans med sås och råstekta rotfrukter.

Åkes pulled pork

pulled_pork

Åkes pulled pork
 
Ingredienser
  • Ca. 8 personer
  • 1,5 kg vildsvinskarré
  • 2 st gula lökar
  • 1 flaska Sweet Baby Ray’s Original BBQ Sauce
  • flingsalt och svartpeppar
  • Till servering:
  • Salladsgrönsaker
  • Tomatsalsa
  • Sweet Baby Ray’s BBQ Sauce
  • Philadelphiaost
  • Bröd, t ex pita, hamburgerbröd eller minibaguetter
Tillagning
  1. Skala och skär löken i klyftor. Krydda köttet med flingsalt och svartpeppar. Lägg det i en lergryta eller i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg på löken och ringla över en flaska BBQ-sås. Ställ in grytan i ugnen i ca. 6 timmar, 110° tills köttet är riktigt mört. Tag upp köttet, dra isär det med gafflar och blanda det med lite av stekskyn. Servera köttet tillsammans med grönsaker och såser i bröd.

Krispig anka med kronärtscreme

anka_kronartsas

 

 

 

 

 

 

Krispig anka med kronärtscreme
 
Ingredienser
  • 2 st. ankbröst, stora
  • 150g kronärskockor, inlagda
  • 1 dl creme fraiche
  • 12 skivor baguette, tunna skivor
  • olja, örter och olivolja
  • gula och röda tomater
Tillagning
  1. Kör kronärtskockan i en mixer tillsammans med örter och lite vitlök till en slät massa, avsluta med creme fraich.
  2. Smaka av med salt och vitpeppar, ställ i kylen.
  3. Stek brödskivorna o olivolja tills det är krispiga, låt de sedan rinna av på papper.
  4. Kärna ur tomaterna och tärna dem, smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Skinnsidan på ankbrösten snittas, saltas och peppras. Bryn dem sedan hastigt och efterstek på galler i ugn 100°, till
  6. en innertemp på 58°. Låt dem därefter vila i ca 20 minuter. Vid servering stek brösten en kort stund på skinnsidan tills
  7. de blivit krispiga. Skiva upp och arrangera tillsammans creme, bröd och tomater.

Åkes Lammroulade

lammbringa

 

 

 

 

 

 

Åkes Lammroulade
 
Ingredienser
  • - 4 personer -
  • 1 bit lammbringa från ÅkeP
  • 1 hel vitlök
  • 2 liter kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • 2 st gula lökar
  • persilja, morot, palsternacka, svartpeppar, flingsalt
  • BBQ-sås, gärna Sweet Baby Ray’s
Tillagning
  1. Dela bringan på mitten, tvätta den i kallt vatten. Lägg köttet i en tajt kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp. När det kokar livligt så slå av spadet, tvätta av kött och diska ur kastrullen. Lägg tillbaka köttet, slå på fonden och tillsätt vitlök, lök, morot, palsternacka och persiljekvistar. Låt köttet sjuda sakta i ca 2 timmar (tills det är mört men inte sönderkokt). Låt köttet svalna i lagen. Ta upp köttet ur lagen, torka av ytan, pensla på BBQ-sås och krydda med svartpeppar och flingsalt. Stek i ugn, 15-20 minuter i 200 grader. Dela köttet i fina racks och njut med sallad, sås och krispiga grönsaker.

Åkes Ankburgare

ankburgare

Åkes Ankburgare
 
Ingredienser
  • - 4 personer -
  • 500g ankfärs från ÅkeP
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1,5 msk mannagryn
  • 1 ägg
  • 8 skivor gott bröd
  • 2 små rödlökar
  • balsamicovinäger och honung
  • 1 dl parmesanost, tunna skivor
  • svartpeppar och flingsalt
  • BBQ-sås, gärna Sweet Baby Ray’s
Tillagning
  1. Koka upp mjölken, rör i mannagrynen och ställ det åt sidan för att kallna. Blanda ankfärsen med mannagrynen, ägget samt salt och peppar. Forma 4 fina burgare och låt de vila en stund innan stekning. Skiva rödlöken och lägg den i en liten kastrull tillsammans med 1 msk balsamico och 1,5 msk honung. Låt det koka upp och sjuda tills vätskan kokt bort. Rosta eller grilla bröden. Stek burgarna tills de fått fin färg och är genomstekta. Montera fina hamburgare av bröd, anka, sås, lök och ost.
  2. Tips – smaksätt färsen med river apelsinskal och finhackad rosmarin.

Kalkonstek med gräddsås

kalkonstek

Kalkonstek med gräddsås
 
Ingredienser
  • - 4 till 6 personer -
  • 1 st ÅkeP kalkonstek
  • 200g rotfrukter, t ex morot, palsternacka och selleri, i fina bitar
  • smör, flingsalt, svartpeppar
  • 1 dl kyckling buljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk svart vinbärs gelé
  • 1 msk grönmögelost
Tillagning
  1. Smaksätt köttet med salt och peppar, bryn köttet tillsammans med rotfrukterna i smöret. Lägg rotfrukterna i botten på en ugnsfast form, lägg köttet ovan på och täck med alu-folie. Stick en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i ugn, ca 125 grader till innertemp 72 grader, det tar ca 2 timmar. Ta upp köttet och låt det vila i folie. Slå skyn i en kastrull tillsammans med buljong, soja, grädde och gelé. Låt det koka upp, tillsätt osten och smaka av såsen. (Red av med lite mjöl om Du önskar tjockare sås.) Skär kalkonen i fina skivor och servera dessa tillsammans med grönsaker, potatis och sås.

Helstekt kalkonstek

kalkon

Helstekt kalkonstek
 
Ingredienser
  • - 4 till 6 personer -
  • 1 st ÅkeP kalkonstek
  • 800g rotfrukter, t ex morot, palsternacka och selleri, i fina bitar
  • smör, flingsalt, svartpeppar
  • 2 dl kyckling buljong
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk svart vinbärs gelé
  • 1 tsk balsamicovinäger
Tillagning
  1. Smaksätt köttet med salt och peppar, bryn köttet tillsammans med rotfrukterna i smöret. Lägg rotfrukterna i botten på en ugnsfast form, lägg köttet ovan på och täck med alu-folie. Stick en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i ugn, ca 125 grader till innertemp 72 grader, det tar ca 2 timmar. Ta upp köttet och rotfrukterna, slå skyn i en kastrull tillsammans med buljong, soja, vinäger och gelé. Låt det koka upp och smaka av skyn. (Red av med lite mjöl om Du önskar tjockare sås.) Skär kalkonen i fina skivor och servera dessa tillsammans med rotfrukter och sky.

ÅkeP´s favoritsås

akep_favoritsas

ÅkeP´s favoritsås
 
med friska äpplen och fetaost
Ingredienser
  • 4 PERSONER
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 150 gram fetaost
  • 2 äpplen
  • 1 citron, saft och skal
Tillagning
  1. Mixa samman crème fraiche, vitlök, citronskal, citronsaft, och fetaost i en mixer. Tärna äpplena och vänd ner dem i den mixade såsen. Smaka av med salt och peppar.

Grillad vildsvinsfilé

grillad_vildsvinsfile

Grillad vildsvinsfilé
 
Grillad vildsvinsfilé med marinad gjord på kaffe, chili och lönnsirap. Serveras med fräsch sommarsallad.
Ingredienser
  • Marinad
  • med kaffe, chili och lönnsirap
  • 4 PERSONER
  • 1 dl lönnsirap
  • 1 dl olja
  • ½ chilifrukt, finhackad
  • 2 dl starkt kaffe
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • Salt och peppar
  • Sommarsallad
  • med citron och timjan
  • 4 PERSONER
  • 1 huvud sommarkål eller liknande
  • 5 morötter
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 kvistar timjan, repade
  • Salt och peppar
  • Vitvinsvinäger
Tillagning
  1. Marinad:
  2. Blanda samman alla ingredienser i en bunke.
  3. Marinera i plastpåse eller pensla köttet med
  4. kryddblandningen när det är färdiggrillat.
  5. Sommarsallad:
  6. Strimla kålen fint och lägg ner den i en bunke,
  7. slå på citronsaften och salta och peppra lätt, vänd
  8. även ner timjanbladen. Låt marinera i 30 minuter.
  9. Skala morötterna och hyvla dom tunt med en
  10. potatisskalare. Vänd ner morötterna alldeles innan
  11. servering och smaka av.

Vild cheeseburgare

hamburgare

Vild cheeseburgare
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 500g viltfärs, gärna grovmalen
  • 1 st ägg
  • 2 msk rostad/friterad lök
  • 4 skivor ost
  • 4 st mini ciabatta
  • salladsgrönsaker
  • Sweet Baby Ray’s BBQ-sås, välj Din favorit
Tillagning
  1. Blanda färs med lök, ägg och några matskedar BBQ-sås, smaka av med salt och vitpeppar. Forma fyra jämna hamburgare, pensla ytan med olja och grilla på medelvarm grill. När burgarna är klara så rosta brödet hastigt och montera sedan – bröd, sås, ost, grönsaker och burgare!

Vild Sushi


Vild sushi
 
Ingredienser
  • Sushi-ris
  • 250g sushiris
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk risvinäger
  • 3 msk socker
  • Sushi – rulle
  • 3 ark sushi nori
  • 1 dl japansk soja
  • wasabipasta
  • 200g hjortytterfilé
  • 1 st mango
  • ärtskott
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Lägg riset i en rymlig bunke och skölj, spola och gnugga försiktigt tills vattnet blir klart. Låt sedan riset stå i vatten i ca 1 timme. Häll sedan över riset i en sil och låt det vila i 15 minuter. Lägg riset i en kastrull eller riskokare och tillsätt 3,5 dl nytt vatten. Koka upp under lock, sänk värmen till lägsta effekt i ca 10 minuter, drag av kastrullen från värmen och låt riset vila i ytterligare 10 minuter. Värm risvinäger och socker i en kastrull tills det smält och blivit en klar vätska. Vinägern får absolut inte koka. Slå upp riset i en skål av trä, glas eller plast, lufta riset med en ätpinne. Arbeta försiktigt ner vinägerblandningen i riset, täck med en fuktig handduk och låt det svalna till rumstemperatur. Montera sushin så här: Skär hjorten i ca 5 cm långa stavar, krydda med salt och svartpeppar och grilla dem hastigt på hett grilljärn. Skala och strimla mangon. Dela varje noriark i fyra bitar. Placera noribiten med blanka sidan nedåt. Fördela up lite av det fördigpreppade riset på arket. Lägg på en bit grillad hjort, några mangostrimlor, ärtskott samt en rand wasabipasta. Rulla ihop till strutar, fukta kanten med lite vatten så att sushin håller ihop. Servera med soja och wasabipasta.

Kalkonklubba


Kalkonklubba
 
Ingredienser
  • 1 st kalkonklubba
  • 0,5 st Citron
  • Svartpeppar
  • Salt
Tillagning
  1. Blanda ingredienserna till en marinad och smörj in kalkonklubban noga. Sätt sedan in den i ugnen (ca 225 grader i en timma), vänd efter halva tiden. Använd gärna en steknål för att kontrollera om den är klar. Om färgen på saften är klar och nålen går lätt igenom så är den färdig. Alternativt så använd en stektermometer. Då bör innertemperaturen vara ca 70 grader. Servera gärna med lite knaperstekt bacon och lite äpplemos. Ett tips från Gull-Britt Smaklig spis!

Senapsgrilljering till julig vildsvinsskinka

Senapsgrilljering till julig vildsvins-skinka
 
Ingredienser
  • 1 st ägg
  • 3 msk honung
  • 4 msk senapspulver, t ex Colman’s
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk korvsenap
  • 1 msk majsstärkelse, t ex Maizena
Tillagning
  1. Blanda senapspulver med ägg, senap, honung och ströbröd. Blanda till en slät smet, låt det vila i 10 minuter. Ta bort nätet kring skinkan och torka dem med hushållspapper. Pudra på majsstärkelse där griljeringen skall fästa. Bred på senapssmeten så att den täcker övre halvan. Tryck till ordentligt så grilljeringen fäster ordentligt. Strö på lite ströbröd och griljera i ugn, 200 grader i ca 10-15 minuter. Skinkan är klar när den är gyllenbrun.

Viltstek


Viltstek
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • ren-, älg- eller hjortstek ca 1 kg
  • Enbär krossade 10 Set.
  • Salt och peppar
  • Kantareller 1 burk
  • Sås: smör 1 ½
  • Vetemjöl 2 ½ msk
  • Sky och svampspad 4 dl
  • Grädde
  • Mesost, riven 2 msk
  • Kinesisk soja ½ msk
  • Buljongtärning ½ Set.
Tillagning
  1. Tillagning: Krydda Steken med enbär, salt och peppar.Stick därefter in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och stek den i 165 grader. Vid 67 grader är steken genomstekt. OBS! Överstek inte renkött då blir det torrt. Tag ut steken och håll den varm i folie.Vispa ur pannan med buljong eller tärningsbuljong. Blanda smöret med mjölet. Lägg ner det i skyn och vispa kraftigt. Tillsätt soja och mesost och smaka av med salt och peppar. Späd sedan med grädden. Skär upp steken och servera.

Ankbröst med bärsås, råstekta grönsaker & färskpotatis


 
Vintips till denna rätt: 2163 16381 22562
Ingredienser
  • 4 personer
  • 2 st Åke P’s Ankbröst tärnade rotfrukter
  • 1 lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 5 dl kycklingfond
  • 4-6 msk balsamvinäger av god kvalitet
  • 1 dl torkade blåbär eller tranbär blandade grönsaker som sparris, lök och svamp borstad färskpotatis eller annan god potatis smör (inte margarin) olivolja fl ingsalt
Tillagning
  1. Torka av ankbrösten och skär skåror i skinnet. Bryn dem hastigt och efterstek i ugn, ca. 100-120°C till innertemp på 54-60°C. Låt dem därefter vila i 15 minuter.Bryn rotfrukterna i en klick smör tillsammans med lite kryddor (t ex vitpeppar, timjan och lagerblad), slå på buljong och balsamvinäger. Låt såsen koka utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila såsen, lägg i bären och låt såsen vila en stund. När det är dags att servera så ge den ett uppkok. Rosta grönsakerna i en gjutjärnspanna med lite olivolja och smaksätt med fl ingsalt. Skär ankan i fi na skivor och servera tillsammans med potatis, grönsaker och sås.

recept på hare

Renfilé med svamprisotto och kryddkrutonger


Renfilé med svamprisotto och kryddkrutonger
 
Vintips : 6470, 2214, 2811
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600-800g Renfilé
  • 360g arborioris
  • 200g svamp
  • 50g schalottenlök, hackad
  • 50g parmesan
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 skivor landgångsbröd
  • Till kryddolja:
  • olja
  • 25g ruccola
  • 3g wasabipulver
  • 5g flingsalt
  • 1 dl majs eller rapsolja
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Börja med att hetta upp oljan till 65°C. Kör de andra oljeingredienserna i en mixerkanna, tillsätt den varma oljan och mixa allt slätt och grönt. Koka riset i kort om vatten och eventuellt någon god buljong. När riset börjar kännas färdigt så övergå till grädde, tillsätt riven parmesan och smörstekt schalottenlök och svamp. Koka samman till en krämig risotto, smaka av med salt och svartpeppar. Skär landgångsbröden i långa stavar, pensla på kryddoljan och rosta brödstavarna till knapriga krutonger. Bryn renfilén och stek den sedan på försiktig värme i ugnen (Se stektemperaturer). Arrangera allt på fat eller tallrikar.