Kalkon Jerk-style


Kalkon Jerk-style
 
Ingredienser
  • - 4 personer eller 8 på buffé –
  • ca 600g kalkonfilé
  • Marinad:
  • 3 msk apelsinjuice, konsentrat
  • 1 st lime, saft och skal
  • 2 tsk hot sauce, t ex Tabasco
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk kryddpeppar, mald
  • 1 tsk timjan, färsk
  • ½ tsk muskotnöt, mald
  • ½ tsk kanel, mald
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Lägg alla ingredienserna till marinaden i en kastrull, tillsätt 1 dl vatten och låt det koka samman några minuter. När konsistensen blivigt simmig så smaka av med salt och låt det svalna. Lägg kalkonfilén i en påse och slå på marinaden, låt det ligga minst ett par timmar men gärna över natten. Stek sedan kalkonen tillsammans med marinaden i ugn, 120° till en innertemperatur på ca 70°. Låt köttet vila några minuter innan det skärs upp. Denna rätt passar både som varmrätt eller som kallskuret på buffé.

recept på hare

Harsadel med svamprisotto och kryddkrutonger


Harsadel med svamprisotto och kryddkrutonger
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 2 harsadel
  • 360g arborioris
  • 200g svamp
  • 50g schalottenlök, hackad
  • 50g parmesan
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 skivor landgångsbröd
  • Till kryddolja:
  • olja
  • 25g ruccola
  • 3g wasabipulver
  • 5g flingsalt
  • 1 dl majs eller rapsolja
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Börja med att hetta upp oljan till 65°C. Kör de andra oljeingredienserna i en mixerkanna, tillsätt den varma oljan och mixa allt slätt och grönt. Koka riset i kort om vatten och eventuellt någon god buljong. När riset börjar kännas färdigt så övergå till grädde, tillsätt riven parmesan och smörstekt schalottenlök och svamp. Koka samman till en krämig risotto, smaka av med salt och svartpeppar. Skär landgångsbröden i långa stavar, pensla på kryddoljan och rosta brödstavarna till knapriga krutonger. Bryn harsadlarna och stek dem sedan på försiktig värme. Arrangera allt på fat eller tallrikar.

Stekt unggås

unggas

Stekt unggås
 
Ingredienser
  • ( 6-8 port. )
  • 1 st unggås, 4-5 kg
  • Sås:
  • 3 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5-6 katrinplommon
  • 2-3 äpplen
  • 6 dl kaffegrädde
  • 10-12st katrinplommon
  • 1½ msk vetemjöl + ½ dl vatten
  • Salt, socker, vitpeppar
  • Gelé
  • Soja (collorit)
  • Halsen och vingspetsarna , (inkråmet), se tillagning nedan
Tillagning
  1. Tag ur halsen och inkråmet ur gåsen och klipp av vingspetsarna, (används vid tillagning av såsen). Gnid in gåsen invändigt och utvändigt med salt och socker. Fyll gåsen med äppleklyftor och katrinplommon. Lägg den på en långpanna med bröstet uppåt. Stek gåsen i 175 grader tills köttsaften är ljus och klar.Stektid ca 30min/kg. För att få skinnet knaprigt öses gåsen med några matskedar kallt vatten 15 min innan den är klar.Stek därefter med ugnsluckan på glänt.
  2. Såsen:Bryn muskelmagen,levern med hjärtat (inkråmet) halsen och vingspetsarna i en stekpanna med lite margarin. Häll på några dl vatten och lägg i katrinplommonen. Låt puttra under lock tills en sky har bildats. Sila skyn i en kastrull och tillsätt kaffegrädden, koka upp. Red såsen med vetemjöl utrörd i vattnet. Låt små puttra i 3-5 min. Mosa gärna i den kokta levern och de kokta katrinplommonen. Smaksätt sedan såsen med salt, socker, lite vitpeppar och någon tsk gele´. Färgsätt med soja (collorit)
  3. Tranchera (skär upp) gåsen och servera den med kokt potatis, såsen, rödkål, brysselkål, gele´fyllda konserverade päronhalvor, pressgurka och tomatklyftor.

Pecorinofyllda kycklinglår med kronärtscreme


Pecorinofyllda kycklinglår med kronärtscreme
 
Ingredienser
  • - 4 portioner –
  • 6 st kycklinglårfiléer med skinn
  • 40g riven pecorinoost
  • 30g rucolasallad
  • 1 msk olivolja
  • 12 st bambuspett
  • salladsblad och skott
  • Crème:
  • 4 st inlagda kronärtshjärtan
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • 0,5 dl crème fraiche
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Mixa en slät sås av kronärtor, vitlök och crème fraiche i en mixer, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ut kycklinglåren med skinnsidan neråt och torka dem med papper. Salta och peppra lårfiléerna, strö på ost och lägg en nypa rucola mitt på varje bit. Rulla ihop dem och stick2 bambuspett i varje filé, pensla med olivolja. Baka kycklingen i ugn, ca. 180°, tills innertemperaturen är ca. 68°. Snitta de färdiga filéerna på mitten, mellan bambuspetten och servera med crèmen och en liten sallad.

Majskyckling “Cajun style”


Majskyckling "Cajun style"
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 4 st majskycklingbröst med skinn
  • 3 msk Tony Cacher’s cajun kryddmix
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl ris, långkornigt
  • 300g hackade grönsaker, t ex paprika, blekselleri och majs
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 0,5g saffran
  • 6 dl kycklingfond
  • sambal oelek
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Blanda cajunkrydda och mjöl.
  3. Panera kycklingen (ej skinnsidan) och låt vila en stund. Sautera lök och saffran i en kastrull, tillsätt riset och låt det bli glansigt. Slå på buljongen och koka riset klart. Stek grönsakerna och tillsätt ris och sambal oelek, smaka av med vitlök samt salt & peppar. Stek kycklingen knaprig och servera med riset och en god cajunsås typ Tigersås.

Ank & Kycklingkorv


Ank & Kycklingkorv
 
Ingredienser
  • - ca 2 – 3 portioner -
  • 150g kycklingbröst
  • 50g ankkött
  • 1 äggvita
  • 2 dl vispgrödde
  • 2 msk mixat färskt bröd, mie de pain
  • 2 msk hackade pistagenötter
  • 100g confiterad anka eller stekt, tärnad
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Kör ank- och kycklingkött tillsammans med 1 tsk salt i mixer, ca 30 sekunder, tillsätt äggvita och mixa ytterligare 15 sekunder. Lägg färsen i en bunke och rör i grädden, brödet, nötterna och det tärnade köttet, smaka av med salt & peppar. Gör korvar i fjälster eller plastfilm och ånga dem i ca 5minuter, låt dem kallna. Skär dem i cm tjocka skivor och stek dem i ankfett.

Kycklingcaneloni


Kycklingcaneloni
 
Ingredienser
  • 4 portioner
  • ca 12 st canelonirör
  • 1 msk olivolja
  • 300g kyckling, bröst eller lårfilé
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor palsternacka
  • 1 stor morot
  • 1 msk vitlök, hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl krossad tomat
  • 1 msk kycklingfond, koncentrerad
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 0,5 dl parmesan, riven
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Hacka eller mixa kycklingen. Hacka löken, riv palsternacka och morrot. Hetta upp oljan i en vid kastrull och bryn grönsakerna tillsammans med vitlöken. Tillsätt kycklingköttet och tomatpuré, låt det bryna ytterligare en stund. Slå i fond och tomatkross och låt det koka sakta i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Slå mjölken i en kastrull, rör i mjölet och koka upp under omrörning, låt det sedan sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar, avsluta såsen med den rivna osten, ställ åt sidan. Fyll canelonirören med kycklingfärssåsen och lägg dem i en ugnssäker form. Avsluta med att slå på ostsåsen, Grädda i ugn, 190˚ i ca 25 minuter. Servera canelonin tillsammans med en fin sallad.

Vårkyckling med apelsinbulgur och dadelvims


Vårkyckling med apelsinbulgur och dadelvims
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 4 st vårkycklingar
  • 200g bulgurvete
  • 3 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 100g ruccolasallad
  • 2 st apelsiner, filéer och rivet skal
  • 80g färska dadlar
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Salta, peppra och bind upp kycklingarna. Bryn och efterstek dem på låg värme. Koka bulguren i rikligt med vatten ca 10 minuter, låt sedan rinna av under press i 10 minuter. Hetta upp ett par matskedar olja tillsammans med apelsinskal och juice, tillsätt bulguren och smaka av med salt och svartpeppar. Kärna ur och strimla dadlarna, blanda dem med ruccola och apelsinfiléer, smaka av med olivolja, flingsalt och peppar. Presentera kycklingen med bulgur och salladsvims.

Kycklingspett “Tikka Masala”


Kycklingspett "Tikka Masala"
 
Ingredienser
  • - 4 personer -
  • 600g majskyckling, benfri
  • grillspett
  • 2 små gul lök, hackad
  • 100g tikka masala currypasta
  • 200g tomat hackad
  • 2 dl kokosmjölk
  • koriander eller bladpersilja för garnering
Tillagning
  1. Stek löken tills den blivit gyllenbrun. Rör ned currypastan, tillsätt sedan kokosmjölk och tomat. Låt såsen koka sakta i ca 20 minuter.
  2. Trä upp kycklingen på spett och krydda med salt och svartpeppar, Grilla dem knapriga och lägg upp på fat. Slå såsen över och garnera med hackad koriander eller bladpersilja. Servera gärna med saffransris.

Kycklingsoppa Thai Style


Kycklingsoppa Thai style
 
Ingredienser
  • - 2 stora eller 4 små portioner –
  • 200g kyckling, skinn och benfri
  • 4 medelstora potatis, rå
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 msk röd currypasta (Blue Dragon)
  • 2 msk sweet chilisås
  • ½ msk pressad lime
  • ½ msk fisksås 2 dl
  • buljong, höns eller kyckling
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Skala potatisen och skär den i tärningar, ca 1,5*1,5 cm. Skär kycklingen i lika stora tärningar. Lägg potatis och kyckling tillsammans med kokosmjölk, buljong, currypasta och chilisås i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda i ca 15-20 minuter tills potatisen är klar och kycklingen känns mör. Smaka av med lime, salt och eventuellt en nypa socker.
  3. Servera genast i varma soppskålar.

Stekt unganka


Stekt unganka
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 3-4 port.
  • 1 st unganka 2-3 kg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 äpplen
  • 5-6 katrinplommon
  • sås:
  • hals, inkråm, vingspetsar
  • 1-2 katrinplommon
  • 3 dl kaffegrädde
  • salt, socker
  • gelé
  • soja
  • 1 msk vetemjöl + ½ dl vatten
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Tag ur halsen och inkråmet och klipp av vingspetsarna (användes till såsen). Gnid ankan in- och utvändigt med salt och socker. Fyll ankan med äppelklyftor och katrinplommon. Lägg ankan i en långpanna med bröstet upp. Stek först ankan i 225 grader ca 1 timme tills den är gyllenbrun. Sänk sedan värmen till 175 grader och stek ankan tills köttsaften är ljus och klar, utan rosa inslag. Pröva att sticka i låret. Total stektid ca 2-2,5 timmar. För att få skinnet knaprigt öses ankan med några matskedar kallt vatten 15 min innan den är klar. Stek därefter med ugnsluckan på glänt.
  3. Sås: Bryn muskelmage, lever, hals och vingspetsar i en stekpanna. Häll på några dl vatten och lägg i några katrinplommon. Låt koka under lock tills en god sky har bildats. Sila skyn och tillsätt kaffegrädden, koka upp. Red såsen med vetemjöl utrört i lite vatten och låt koka 3-5 min. Smaksätt med salt, socker och gelé. Färgsätt såsen med lite soja.
  4. Servera ankan med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, katrinplommon och geléfyllda konserverade päronhalvor och eventuellt en sallad. Ankan ska alltid serveras väl genomstekt.

Anklår – Teriyaki


Anklår - Teriyaki
 
Ingredienser
  • - 4 portioner -
  • 4 Åke-P anklår
  • 1 fl. Blue Dragon Teriyaki-marinad (150 ml)
  • ½ st purjolök, strimlad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 250g Blue Dragon Äggnudlar
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Marinera ankan i hälften av teriyaki-marinaden i ca 30 minuter, vänd efter halva tiden. Tag upp anklåren ur marinaden och lägg i en ugnssäker form. Tillsätt resten av marinaden och tillaga ca 45-55 minuter i 175°.
  3. Blötlägg nudlarna i hett vatten i 15 minuter, låt dem sedan rinna av. Bryn purjolök och vitlök, tillsätt nudlar och marinaden från ankan (om det behövs så skumma av ankfettet).
  4. Källa: Haugen-Gruppen´s receptbank

Ankbröst med svamp och lime


Ankbröst med svamp och lime
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 4 port.
  • 2 st. ankbröst (ca 600-700g)
  • 200 shitakesvamp
  • 2 schalottenlök
  • 4 bakpotatis
  • Limevinägrett:
  • 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk olivolja
  • Salt,peppar
Tillagning
  1. Tillagning: Blanda saften från 1 lime med en kvarts strimlat limeskal och honung. Olivoljan skall utgöra ⅔ av den färdiga blandingen. Snitta fettsidan på ankbröstet och stek båda sidor på hög värme tills den får en gyllenbrun färg. Sätt in i ugn. Dela potatisarna längs med i centimetertjocka skivor och grilla dessa så länge att en sticka går igenom. Stek svampen lätt i skirat smör på hög värme. Strö finhackad rå schalottenlök över svamp och potatis. Salta och peppra. Serveras med limevinägrett.

Ankbröst med apelsinsås


Ankbröst med apelsinsås
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 2 port.
  • 350-400 g ankbröst
  • Sås:
  • Hönsbuljong
  • ½ lök
  • China soja
  • Tabasco
  • Brun farin
  • Apelsinjuice
  • Maizenamjöl
Tillagning
  1. Tillagning: Ruta svålen på ankbröstet. Bryn det sedan med salt och vitpeppar. Baka det i ugnen ca 15 min. på 175-200 grader.
  2. Sås: koka upp buljongen ca 3-4 dl, lägg i löken, lite soja och tabasco. Blanda sedan ner brun farin ca ½ matsked samt 2 dl juice. Sila av den efter 20 min och red den med maizenamjölet ca 2-3 matskedar. Man kan även riva i lite apelsinskal (koka inte upp såsen efteråt om du tar med apelsinskal).

Ank & kycklingkorv


Ank & kycklingkorv
 
Ingredienser
  • - ca 2 – 3 portioner -
  • 150g kycklingbröst
  • 50g ankkött
  • 1 äggvita
  • 2 dl vispgrödde
  • 2 msk mixat färskt bröd, mie de pain
  • 2 msk hackade pistagenötter
  • 100g confiterad anka eller stekt, tärnad
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Kör ank- och kycklingkött tillsammans med 1 tsk salt i mixer, ca 30 sekunder, tillsätt äggvita och mixa ytterligare 15 sekunder. Lägg färsen i en bunke och rör i grädden, brödet, nötterna och det tärnade köttet, smaka av med salt & peppar. Gör korvar i fjälster eller plastfilm och ånga dem i ca 5minuter, låt dem kallna. Skär dem i cm tjocka skivor och stek dem i ankfett.

Grillade Ankbröst med yoghurtsås, klyftpotatis och rotfrukter


Grillade Ankbröst med yoghurtsås, klyftpotatis och rotfrukter
 
Ingredienser
  • 600 g ankbröst (i 8 skivor)
  • 1 kg ankbröst
  • 1 kg potatis t ex Asparagus
  • rotfrukter
  • italienska örter (Torrkryddor)
  • Sås:
  • salt
  • svartpeppar
  • 500 g turkisk yoghurt
  • 3 msk flytande honung
  • färsk basilika
  • 1 st lime
  • Marinad:
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl soja
  • 1 tsk salt
  • 1 chilifrukt
  • 1 tsk rosmarin (torkad)
  • 1 tsk timjan (torkad)
  • ½ pressad citron
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Marinad: Rensa och finhacka chilifrukten. Blanda alla ingredienserna inkl. pressad citronjuice. Lägg köttet i en bunke och häll över såsen. Marinera i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
  3. Grillning: Lägg köttet på grillgallret (skär gärna ett litet rutmönster på svålen och grilla lite extra på den sidan). Köttet är färdigt när kärnan är lätt rosa efter cirka 20-25 minuter. Dela ankbrösten på mitten om du vill vara säker. Låt dem vila i folie i ca 15 minuter och skär sedan upp köttet före servering.
  4. Sås: Blanda ner den turkiska yoghurten med ca 3 matskedar honung. Mixa sedan ner färsk basilika och 1 pressad lime med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Potatis: Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär potatisen i klyftor. Skär också rotfrukterna i ungefär lika stora klyftor. Krydda med italienska örter, salt och häll över olivolja. Bred ut potatisen i en långpanna. Sätt den i ugnen och baka klyftorna cirka 30 minuter tills de får fin färg. Rör om då och då.

Vildsvin med citron och vitlök


Vildsvin med citron och vitlök
 
Ingredienser
  • ca 1 kg vildsvinsstek, benfri
  • 1 st citron, skalet av
  • 1,5 msk vitlök, hackad
  • 3 msk kruspersilja, hackad
  • 2 msk olja
Tillagning
  1. Gör så här:
  2. Blanda det rivna citronskalet med vitlök och olja. Massera in marinaden i köttet och låt det marinera minst 3 timmar. Stek den i ugn, 125 grader till en innertemp på ca 65 grader (ca 1 timme). Låt steken vila inslagen i alufolie ca 15 minuter. Rulla köttet i hackad persilja innan den trancheras. Serveras med t ex rostade rotfrukter och pestocreme.

Viltstek med cidersås


Viltstek med cidersås
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600g viltstek, uppbunden
  • 2 dl buljong eller sky, egen eller
  • från koncentrat
  • 2 msk mörkt muskovadosocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 st äpple, syrligt grönt och fintärnat
  • potatis och andra goda rotfrukter
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Bryn steken och stek den därefter klar i ugn på låg temperatur, ca. 110°. Köttet ska nå 55-68° i innertemperatur. Koka samman buljong, muskovado och vinäger tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och låt sjuda ytterligare några minuter. Red av med maizena utrört i 1 msk kallt vatten och låt koka upp, smaka av med salt och vitpeppar. Sila skyn och vänd i äppletärningarna. Servera steken med potatis och andra rostade rotfrukter du tycker om.

Vildsvinsstek med äppelsky


Vildsvinsstek med äppelsky
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 1 styck vildsvinsstek, uppbunden
  • 4 dl sky
  • 2 msk mörkt muskovadosocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 st äpple, grönt syrligt och fintärnat
  • majsmjöl
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Bryn steken och stek den klar i 110°C varm ugn, foliera och låt sedan vila. Koka ihop skyn, muskovadosocker och vinäger, red av något med majsmjöl, smaka av med salt och vitpeppar. Sila skyn och vänd i äppeltärningarna. Servera tillsammans med örtkokt potatis och t ex syrad rödkål.

Vild biff


Vild biff
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 500g viltfärs
  • 1 dl ostronsås
  • 2 msk majsmjöl
  • 2 st äggvita
  • 2 dl crème fraiche
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Vispa viltfärs, äggvita, majsmjöl, en nypa salt och ostronsås (i mixer eller med elvisp) till en jämn och fin färs. Tillsätt crème fraiche och blanda väl, färsen ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp lite olja i ett stekjärn och klicka ut färsen, stek ett par minuter på varje sida.