Älgspett med kokos


Älgspett med kokos
 
Ingredienser
  • Ingredienser:
  • 4 port.
  • Ca 600 g älgstek, putsad och skuren i 2 cm tärningar
  • 8-10 träspett, blötlagda i vatten i 10 minuter
  • Till marinaden:
  • 1 lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 4 msk go-tan ketjap manis
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk go tan sambal oelek
  • ¾ riven kokos
  • 2 msk matolja
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en stor bunke. Lägg ner köttet i bunken och låt sedan marinera i kylen minst 2 timmar. Sätt ugnen på gill, 250 grader. Trä upp köttet på spetten. Glöm inte att salta och peppra. Grilla spetten i ugnen ca 3 minuter på varje sida.
  3. Serveras med nykokt ris eller nudlar och go-tan sweet chilisås mango och ananas.

Älgbogstek


Älgbogstek
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • Kött
  • - 1 kg älgbogstek
  • - ½ msk malen spiskummin
  • - ½ msk krossad koriander
  • - ⅓ msk chiliflakes
  • - ⅓ dl muscovado socker
  • - 1 msk salt
  • - 5-6 drag på pepparkvarnen med svart peppar
  • Tillbehör
  • - 3 st morötter
  • - 2 st palsternacka
  • - 8 st mediumstora potatisar
  • - 2 st rödlökar
  • - 4 st vitlöksklyftor
  • - 2-3 msk god olivolja
  • Sås
  • - 2 dl Turkisk/Grekisk yoghurt
  • - 2 msk Dijonsenap
  • - 1 msk hackad persilja
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Gnid in älgbogen med salt, peppar, spiskummin, chiliflakes, koriander, muscovadosocker, dagen innan och täck väl med plastfilm och ställ in i kyl.
  3. Nästa dag packa in älgbogen i foliepapper så att ingen köttsaft kan rinna ut och baka på braspanna i ugn på 125 grader i 5 timmar.
  4. Skala morötter, palsternacka, dela en gång på mitten, tvätta och klyfta potatis och förväll 2 minuter, skala och krossa vitlöken, skär rödlöken i ¼ bitar, blanda morötter, potatis, palsternacka, vitlök, rödlök i ett kärl med olivoljan salt och peppar och baka i ugn på braspanna ca 200 grader i ca 30 minuter tills gyllenbruna.
  5. Blanda yoghurt dijonsenap och persilja smaka av med lite salt, serveras kall
  6. Tänk på att mycket av detta går att förbereda i förväg t.ex. älgbogsteken kan bakas i ugn i god tid samma dag och sedan bara värmas på försiktigt med foliepapper på hela tiden, använd den goda stekskyn som blir i foliepaketet och häll över steken när den är färdig eller servera vid sidan om . Skär grönsakerna och potatis i förväg men om ni inte förväller potatisen direkt tänk på att lägga den i kallt vatten så den inte missfärgar. Yoghurtsåsen kan göras i förväg och förvaras i kyl
  7. Denna anrättning serveras gärna rustikt på buffébord eller serveringsfat på bordet, köttet är mycket mört och kan delas med sked och gaffel.

Älgroulader med mandelpotatismos


Älgroulader med mandelpotatismos
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600g älginnanlår (i 8 skivor)
  • 50g rökt fläsk
  • 1 st äpple, grönt
  • 1 st lök
  • 2 msk senap, osötad, fransk
  • 1 stor saltgurka
  • 2 msk smör
  • 1 msk kalv eller viltfond, koncentrerad
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk ansjovisspad
  • tandpetare
  • 800g mandelpotatis
  • 50g smör
  • 2 dl mjölk 3%
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skär fläsk, äpple, gurka och lök i stavar. Lägg ut köttet och banka ut det lätt, bred på senap, salta och peppra. Fördela ut fläsk och grönsaksstavarna mitt på ruladerna och rulla ihop dem hårt. Fäst ändarna med tandpetare. Bryn rouladerna i smör och lägg över dem i en traktörpanna som de precis får plats i. Kok ur stekjärnet med några deciliter vatten och slå det på köttet. Tillsätt fond och ansjovisspad, häll sedan på vatten så att det täcker. Låt ruladerna sjuda i ca. 45-60 minuter tills de känns möra. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt de rinna av och ånga av några minuter. Värm upp smöret och mjölken och slå det över potatisen. Vispa potatisen med en stor ballongvisp till ett grovt mos, smaka av med salt och vitpeppar. Tag upp köttet och slå grädden i kastrullen. Låt såsen koka samman så den blir simmig och smaka av med salt, peppar och ansjovisspad. Lägg tillbaka ruladerna och låt det bli riktigt varmt. Servera tillsammans med moset och t.ex. lingon eller gelé.

Älgstek med senap & salvia


Älgstek med senap & salvia
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 600g älgstek
  • 600g pumpa, t.ex. muscat
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk smör
  • 2 msk färska salviablad
  • 2 msk grovkornig senap,
  • fransk
  • 1 msk vit mild vinäger,
  • t.ex. sherryvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
  • citron
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Dela pumpan i fina bitar, skala om det behövs. Ringla på olja, krydda med salt och peppar, stek den sedan i het ugn, ca. 10 minuter på 225°. Den skall kännas mjuk men inte mosig. Bryn steken hastigt och stek den färdig i ugn, 125° till en innertemp på 60-62°. Låt steken vila inslagen i alufolie ca. 15 minuter innan den trancheras. Blanda crème fraiche och pepparrot, smaka av med salt, vitpeppar, citron och en nypa socker. Hetta upp en vid kastrull och lägg i smör, salvia, senap, vinäger och socker. När det börjar koka så vänd i pumpan och se till att den blir jämt glaserad. Servera steken med pumpa och pepparrotskräm.

Viltbiff med cous cous


Viltbiff med cous cous
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • 400g viltfärs
  • 1 dl cous cous
  • 2 st. äggvita
  • 2 dl crème fraiche
  • viltgräddsås
  • potatispuré
  • pressgurka
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Kok upp 1 dl vatten och slå det över cous cousen, låt det svälla i 5 minuter. Blanda viltfärs, äggvita, cous cous samt salt och vitpeppar kraftigt tills det har blivit en jämn och fin färs. Tillsätt crème fraiche och blanda väl. Hetta upp lite olja i ett stekjärn 8 fina biffar ett par minuter på varje sida. Servera med gräddsås, potatispuré och pressgurka.

Vildsvin med spenat- och rucolaskum


Vildsvin med spenat- och rucolaskum
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • ca 600g vildsvinsfilé, benfri kotlett
  • 1,5 dl soltorkade tomater i olja
  • 2 msk parmesanost, riven
  • 1 tsk olivolja, gärna extra
  • vergine
  • ca 50g rocola och färsk spenat
  • 2 dl mjölk, gärna
  • baristamjölk
  • 100g smör, rumstempererat
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk pressad citron
  • 1-2 msk vitlök, finhackad eller
  • pressad
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Börja med smöret, vispa smör, persilja, vitlök och citron med en elvisp till ett luftigt och fint smör. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt mer citron. Putsa filéen och gör ett hål rakt igenom den. Hacka tomaterna och blanda dem med parmesanen. Späcka filéen med tomathacket och bryn den hastigt, efterstek i ugn, 120° i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 70 grader. Slå lite av stekskyn i en kastrull tillsammans med mjölk och olja. Låt det koka upp och smaka av med salt och peppar. När det svalnat något (till ca 75 °) så tillsätt rucola och sallad. Kör det därefter i mixer tills det blivit ett fint skum. Skiva kotletten och servera den med vitlökssmör, skum och t ex rostade rotfrukter.

Lammytterfilé i potatisnudlar “Provencale”


Lammytterfilé i potatisnudlar "Provencale"
 
Ingredienser
  • - 4 personer –
  • ca 600g lammytterfilé
  • 2 stora bakpotatisar
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk rosmarin,
  • färska blad
  • 1 tsk timjan, färska blad
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 500g palsternackor
  • 1 dl vispgrädde
  • lammsky
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Hetta upp oljan till 65°C. Kör olja, rosmarin, timjan och 3 av vitlöks-klyftorna slätt i en mixer och smaka av med salt. Bryn lammfiléerna hastigt, krydda med salt, peppar och pensla på örtolja. Svarva potatisen och snurra den runt filén, bryn först i het olja och sedan i het ugn någon minut. Skala palsternackorna, skär bort stocken och koka i saltat vatten. Hacka 2 vitlöksklyftor, sautera och koka dem i grädden. När palsternackorna är mjuka så mosa dem och tillsätt vitlöksgrädden, vispa samman till ett grovt mos. Servera lamm och mos tillsammans med sky och olja.

Vild biff Älg eller Hjort


Vild biff älg-,hjort-,rådjur-,renfärs
 
Ingredienser
  • 4 personer –
  • 500g viltfärs
  • 1 dl ostronsås
  • 2 msk majsmjöl
  • 2 st äggvita
  • 2 dl crème fraiche
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Vispa viltfärs, äggvita, majsmjöl, en nypa salt och ostronsås (i mixer eller med elvisp) till en jämn och fin färs. Tillsätt crème fraiche och blanda väl, färsen ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp lite olja i ett stekjärn och klicka ut färsen, stek ett par minuter på varje sida.

Älggryta med svamp & senap


Älggryta med svamp & senap
 
Ingredienser
  • 4 personer –
  • 700g grytbitar av älg
  • 300g champinjoner
  • 300g palsternackor
  • 300g steklök
  • 3 msk Colman’s senapspulver
  • 3 msk mango chutney
  • viltfond
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skala och skär grönsakerna i fina bitar, bryn dem och lägg åt
  3. sidan. Bryn köttet, slå på vatten och viltfond, tillsätt senapspulver och chutney. Låt köttet koka i 30-45 minuter, tillsätt grönsakerna och låt koka ytterligare i ca 15 minuter. Smaka av med senapspulver, mango chutney, salt och svartpeppar.