Viltstek med rotfruktsstomp och svampsås

4 personer

Ingredienser:

  • 600 gram viltstek, uppbunden eller nätad
  • 5 små rödbetor
  • 5 små gulbetor
  • 3 matskedar smör
  • 3 matskedar rapsolja

Instruktioner:

Bryn steken i en matsked smör och en matsked olja. Stek den klar i ugnen på låg temperatur, cirka 110 grader till 55-68 grader innertemperatur. Skala betorna, klyfta dem och stek dem i två matskedar smör och olja. Stek dem till de är gyllenbruna och mjuka. Smaksätt med salt och svartpeppar. Skiva steken och servera den tillsammans med betor, sås och rotfrukter.

 

Svampsås

4 personer

Ingredienser:

  • 150 gram skogschampinjoner
  • 1,5 matsked smör
  • 1 deciliter vitt vin
  • 1 matsked japansk soja
  • 1,5 deciliter grädde 40%
  • 1,5 deciliter mjölk 3%

Instruktioner:

Klyfta svampen och bryn den i smöret. Slå i vin och soja och låt det koka in. Slå i grädden och mjölken och låt det koka till såsen fått en fin konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rotfruktsstomp

4 personer

Ingredienser:

  • 400 gram palsternacka
  • 400 gram rotselleri
  • 400 gram potatis
  • 2 lökar
  • 4 matskedar smör
  • 2 deciliter riven västerbottenost
  • Färsk dragon och persilja

Instruktioner:

Skala och dela rotfrukterna och löken i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten och låt sedan dem rinna av. Lägg allt i en rymlig bunke, tillsätt smör och mosa sedan rotfrukterna. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Avsluta med grovhackade örter.

 

Posted in Älgrecept.