Älggryta med svamp & senap


Älggryta med svamp & senap
 
Ingredienser
  • 4 personer –
  • 700g grytbitar av älg
  • 300g champinjoner
  • 300g palsternackor
  • 300g steklök
  • 3 msk Colman’s senapspulver
  • 3 msk mango chutney
  • viltfond
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skala och skär grönsakerna i fina bitar, bryn dem och lägg åt
  3. sidan. Bryn köttet, slå på vatten och viltfond, tillsätt senapspulver och chutney. Låt köttet koka i 30-45 minuter, tillsätt grönsakerna och låt koka ytterligare i ca 15 minuter. Smaka av med senapspulver, mango chutney, salt och svartpeppar.

 

CHILI på vilt

CHILI på vilt

CHILI på vilt

CHILI på vilt
 
Ingredienser
  • 800g viltgrytbitar
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 200g rökt fläsk,tärnat
  • 1 stor gul lök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossad
  • 1 bit rotselleri, tärnad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 röd chili, urkärnad och skivad
  • 1 liten röd paprika, urkärnad i bitar
  • 1 liten gul paprika, urkärnad i bitar
  • 1 tsk spiskummin, mald
  • 2 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk koriander, mald
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk socker1,5 msk vit vinäger
  • 4 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • salt & svartpeppar
Tillagning
  1. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kött och grönsaker i omgångar och lägg det i en gryta. Lägg i kryddor, socker, vinäger och fond och låt det koka upp. Låt grytan sjuda försiktigt 3-4 timmar under lock tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt, peppar, chili och kryddor.Servera chilin med gräddfl, bröd, inläggningar och grönsaker.

 

KYCKLING MED SOJA OCH JORDNÖTSSMÖR

kyckling jordnotssmor

KYCKLING MED SOJA OCH JORDNÖTSSMÖR
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 800g kyckling med skinn,
  • t ex kycklinglår och bröst
  • 2 st pak choi huvuden
  • MARINAD:
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk pressad lime
  • 1 dl jordnötssmör crunchy
Tillagning
  1. TILL SERVERING:
  2. Ris och tärnade grönsaker
  3. Blanda soja, lime och jordnötssmör, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg kycklingen i en skål och marinera den i 2 timmar. Grilla kycklingen i ugn, 200° i ca. 20 minuter. Dela kålen och stek den på hög värme tills den blivit gyllenbrun. Servera kycklingen rykande varm tillsammans med ris och grönsaker.

 

HELSTEKT RENINNANLÅR MED ZUCCHINIPLÄTTAR

recept reninnanlar

HELSTEKT RENINNANLÅR MED ZUCCHINIPLÄTTAR
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • TILL ZUCCHINIPLÄTTARNA:
  • 1 st grön zucchini, grovriven
  • 1 liten lök, finstrimlad
  • 1 dl persilja. hackad
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 msk hackad vitlök
  • 1 st ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • smör till stekning
  • 600-800g reninnanlår
  • smör
  • salt & peppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk färska dragonblad
  • 1-2 msk dijonsenap
Tillagning
  1. Rör samman alla ingredienserna till zucchiniplättarna. Smaka av med salt och peppar, forma små fina platta biffar och stek dem gyllenbruna i smör. Tag upp och lägg åt sidan. Vispa samman crème fraiche, dragon och senap, smaka av med salt och peppar. Putsa och torka köttet på ytan. Bryn det runt om på hög värme. Efterstek i ugn, 100° till önskad stekningsgrad. Skär upp köttet och servera med plättar och sås.

 

älgryggfile

Älgryggfilé med råmarinerade rotfrukter

Älgryggfile

ÄLGRYGGFILÉ MED RÅMARINERADE ROTFRUKTER
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 600g älgryggfilé
  • 1 kg tunt skivade grönsaker
  • 1 msk vit vinäger
  • 2 msk olja
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 5 dl viltfond, hemlagad eller
  • från koncentrat
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl messmör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl kokta linser
  • 1 dl färska blåbär
  • spenatblad
  • salt & peppar
Tillagning
  1. Börja med att marinera grönsakerna. Lägg grönsakerna i en bunke, slå på vinäger olja och
  2. honung, krydda med salt och peppar. Låt grönsakerna marinera ca. 1 timme i rumstemperatur.
  3. Bryn köttet i smör och olja på hög värme. Lägg det i en ugnsfast form och efterstek i ugn, 110° till önskad stekningsgrad. Pudra mjöl i stekpannan och rör så att smöret och mjölet blandar sig. Slå i fonden och koka kraftigt i någon minut under omrörning. Tillsätt grädde och messmör och låt sjuda ytterligare några minuter, smaka av med salt och peppar. Värm linserna försiktigt och låt dem rinna av i sil. Lägg upp grönsakerna i botten på tallrikarna, toppa med några fina skivor kött, ringla på såsen och strö på linser, blåbär och spenatblad.

 

VILDMARKSGRYTA

VILDMARKSGRYTA

VILDMARKSGRYTA

VILDMARKSGRYTA
 
Vildmarksgryta på skav från Din favorit
Ingredienser
  • 4 personer
  • 400g skav, välj Din favorit
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 200g ostronskivling, strimlad
  • 1 dl soltorkad tomat, strimlad
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 2-4 dl grädde eller crème fraiche
  • smör till stekning
  • salt & svartpeppar
Tillagning
  1. Bryn lök, svamp och skav i smör på hög värme. Tillsätt tomat, senap och grädde/crème fraiche. Låt koka upp och puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Om grytan känns för rinnig så red av med lite maizena utrört i vatten. Servera gärna grytan med potatismos, krispiga grönsaker och bröd.

 

VILDSVIN_ALPASTOR

VILDSVIN ”AL PASTOR”

VILDSVIN_ALPASTOR

VILDSVIN ”AL PASTOR”
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 1 st silverlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 liten färsk ananas
  • 1 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 2,5 msk mild vit vinäger
  • 0,5-1 tsk chilipulver, mängd
  • beroende på styrka
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk spiskummin, mald
  • 1 msk jalapeños, skivade
  • 600g vildsvin, karré i 0,5 cm
  • tjocka skivor
  • 1 dl grovhackad koriander eller
  • storbladig persilja
  • 8 st mindre tortillabröd
  • salsa
  • limeklyftor
Tillagning
  1. Skala lök och vitlök, dela dem i bitar och lägg dem i en mixer. Skala ananasen
  2. och lägg en tredjedel i mixern (spara resten). Tillsätt sedan juice, vinäger,
  3. chilipulver, oregano, spiskummin och chipotle. Mixa några minuter tills det blir
  4. en slät marinad. Lägg köttet i en tät påse, slå på marinaden och låt det marinera
  5. -8 timmar i kylen.
  6. Skiva ananasen och tag bort den hårda stocken i mitten. Tag upp köttet ur
  7. marinaden och låt den rinna av. Grilla eller stek kött och ananas på grill eller i ugn
  8. tills det är genomstekt och krispigt. Lägg över på skärbräda och tärna kött och
  9. ananas. Lägg det sedan i tortillabröd, lägg på en sked salsa, strö över koriander
  10. och toppa med limeklyfta.

 

Hjortmedaljonger med björnbärssky

HJORTMEDALJONGER MED BJÖRNBÄRSSKY
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 600g hjortytterfilé
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 1 dl finhackad
  • schalottenlök
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 dl kalvfond,
  • hemkokt eller
  • från koncentrat
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 16 st färska björnbär
Tillagning
  1. TILL SERVERING:
  2. pressad potatis
  3. knaperstekt svamp
  4. Stycka köttet i 8 bitar, smaksätt med salt och peppar. Vänd köttet i vetemjöl så att det blir täckt av mjöl. Hetta upp en stekpanna, lägg i smöret och lägg i köttet. Stek till önskad stekningsgrad och tag det sedan åt sidan. Lägg löken i stekpannan och bryn den i några minuter. Slå i vinäger och
  5. fond, låt koka upp och sjud sedan några minuter. Tillsätt gelé och lägg i köttet och björnbären,
  6. smaka av med salt och peppar. Servera kött och sky tillsammans med potatis och svamp.

 

Rostat lamm med rosmarin och vitlök

Rostat lamm med rosmarin och vitlök

Rostat lamm med rosmarin och vitlök

Rostat lamm med rosmarin och vitlök
 
Ingredienser
  • 6-8 personer
  •  
  • 2,5-3 kg lammstek med ben
  • 0,5 dl grovhackade färska rosmarinblad
  • 0,5 dl färska dragonblad
  • 3 msk grovhackad vitlök
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk vinäger
  • 1 dl olivolja
Tillagning
  1. Vispa samman rosmarin, vitlök, senap, socker, vinäger och olja. Putsa lammsteken och skär små snitt i köttet. Massera in kryddblandningen i köttet och smaksätt med salt och svartpeppar. Lägg köttet i en ugnsfast form, täck noga med aluminiumfolie och stek i ugn 220 grader i 1 timme. Sänk värmen till 160 grader, ta bort folien och stek ytterligare i 20-30 minuter tills köttet fått fin färg och är stekt till önskad stekningsgrad.

 

Kryddig Tupp med cous-cous och krämig grekyoghurt

tupp

Kryddig Tupp med cous-cous och krämig grekyoghurt
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 4dl kokt Cous Cous
  • 
1nypa saffran
  • 
2st morötter
  • 
1bit broccoli
  • 
1bit blomkål
  • 
1/3 gurka
1
  • citron
 1st
  • schalottenlök
  • 
1knippe koriander
  • 
1knippe bladpersilja
  • 
½dl vittvin
  • 
4msk italiensk olivolja 

kyckling på bröstbenet
  • 3msk gurkmeja, spiskummin, krossad chili
  • 1dl grekisk yoghurt
  • salt och peppar
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda kryddorna och gnid in kycklingen, bryn den i en panna med smör. Baka klart tills 68°-70 grader och låt vila i 20-30min innan tranchering ”upp skärning”

Couscous
Skölj alla grönsaker väl, hyvla morötterna, blomkålen och broccolin tunt på en mandolin eller med en osthyvel, så behöver de inte förkokas. Skala schalottenlöken och skiva den. Koka cous-cousen enligt förpackningen med saffran och schalottenlök. Dela gurkan på längden skrapa sedan kärnhuset. Skär gurka i båtar. Riv av det yttersta skalet av citronen och pressa sedan ur saften. När cous-cousen svalnat något blandas den med alla grönsakerna, citronskalet, mynta, persilja, vittvin, lite citronsaft och olivolja, smaksätt med salt och peppar.

 

kryddstekt ren recept

Kryddstekt ren -vita rotfrukter -rödbetor -sidfläsk

kryddstekt_renreceptkryddstekt_renrecept_tallrik

Kryddstekt ren- vitarotfrukter- rödbetor –sidfläsk
 
Ingredienser
  • 600g Ren innanlår
  • ½dl Kryddor: enbär, kanel, lagerblad, 3x peppar, anis
  • 4msk Hackad schalottenlök
  • 8st Rödbetor
  • 1dl Vinäger- Balsamico eller rödvinsvinäger
  • 2msk Socker
  • ½dl Hackad persilja
  • 4st Varmrökt Fläsk skivor ca 150g
  • ½dl Vitvinsvinäger
  • ½dl Honung
  • Timjan
  • 4st vita rotfrukter
  • 1st schalottenlök
  • 2-3dl vatten
  • smör, salt , peppar
Tillagning
  1. Köttet-Putsa och tag bort hinnorna på renen,
  2. Vänd köttet i kryddblandningen som mixats samman, stek i smör och baka klart i ugn på 150 grader till 56°. Tag ut och låt vila minst 15 min innan serveringen, tranchera upp Rödbetor: Skala och riv rödbetorna grovt, fräs upp ett par minuter och slå på vinäger, socker och låt det koka in helt och hållet avsluta med en liten kula smör och salt + peppar. Vinägerfläsk- Tärna ner fläsket fint. Lägg i en kastrull med honung och vinägern koka under lock tills den är gyllen färgad ” karamelliserad ” , avsluta med persiljan. Vit rotfrukter- skala och skär rotfrukter i små bitar, hacka löken och bryn i smör tillsätt rotfrukterna och vatten koka dem mjuka i vatten, sila ev bort överflödigt vatten och mixa sedan till en fluffig puré, smaka av med salt, peppar och en skvätt vinäger. Avsluta med att packa rödbetorna i en form, toppa med fläsket och servera med köttet och purén- vid sidan.

 

Kycklingshawarma med chili, ananas och fisksås


Kycklingshawarma med chili, ananas och fisksås
 
Ingredienser
  • 3 dl blandade morötter
  • ½ dl plockad koriander
  • ½ dl plockad mynta
  • 10 cm gurka
  • 1 st röd chili
  • 1-2 st salladslök
  • 4 msk socker
  • 8 msk vatten
  • 4 msk fisksås
  • 1 st vitlöks klyfta
  • 1 dl limejuice
  • 1 dl rostade sesamfrö
  • 1 dl rostade fröer, solros, pumpa tex
  • 300 g kycklingfilé
  • kryddblandning- olika pepparsorter-paprika
  • ¼ färsk ananas
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 st lime, zest
Tillagning
  1. Sallad – Skala och strimla morötterna tunt, använd en mandolin.
  2. Skala och kärna ur gurkan och träna. Skiva lökarna tunt.
  3. Dressing: Värm vatten med socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Mixa vitlök med fisksås, limejuice och sockerlagen.
  4. Slå lagen över grönsakerna och sila av innan servering
  5. Kyckling: Skala och ta bort roten ananasen och tärna i små kuber, strimla ner chilin och lägg i en bunke med sesamolja, limezesten och olivolja.
  6. Strimla kycklingen och stek i smör och olja med kryddblandningen avsluta med att vända i fröerna och sesamfröna
  7. Blanda köttet med ananasen. Låt stå och dra fram tills servering
  8. Servering:
  9. Bred yoghurten på brödet, lägg på kycklingen och toppa med grönsakerna, mynta och koriander. Rulla ihop och ÄT..

 

Ugnsbakad lammstek till påsk


Lamm, sparris, spetskål och dill i syrad grädde
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 800g Lammstek
  • 10st timjan kvistar
  • 1st solovitlök
  • 1st spetskålshuvud
  • 10st sparris
  • 2st schalottenlök
  • 8st potatisar, färska kokta
  • 2dl syrad grädde
  • 1 knippe dill
  • smör
  • citronjuice
  • salt & peppar
Tillagning
  1. Beredning:
  2. Lamm: Putsa och stycka lammet enligt anvisningarna, lägg på timjan och bryn i stekpanna med smör och skivad vitlök runt om, baka klart i ugn på 150 grader till 58-60grader i kärntemp. Tag ut och låt vila innan tranchering.
  3. Grönt: Skär ner kålen i strimlor
  4. Rensa sparrisen och skär ner den på skrå i 5cm bitar, skala och hacka löken fint.
  5. Dela potatisen i halvor
  6. Sautera upp kålen i lite smör tillsammans med sparrisen, lägg i potatisen.
  7. Slå på grädden och sjud i 2-3 min, smaka av med salt, peppar och citronjuice
  8. Vänd till sist i grov hackad dill
  9. Tranchera upp köttet och servera med de goda grönsakerna
  10. Våra produkter går att köpa på de flesta livsmedelsbutiker och matkedjor i Sverige.

 

Åkes Pizza

IMG_7273

Åkes Pizza
 
Ingredienser
  • För Ca 4 personer
  • Ca 400-500 gram pizzadeg
  • Ca 250gr Åke P rökt kalkonlårfile
  • Ca 200gr kronärtskocka
  • 1st palsternacka
  • 2 tsk oregano
  • 1 st gul lök
  • 100gr ruccola
  • 1 burk italienska passerade tomater
  • 200gr riven prästost
Tillagning
  1. Kavla ut pizzadegen på en skärbräda, viktigt att tänka på att lyfta över degen på ett galler. Bred ut tomatsåsen jämnt över degen. Strö försiktigt över osten över hela degen. Skiva löken i skivor, lägg därefter ut skivorna på degen. Använd en osthyvel eller potatisskalare för att kunna hyvla palsternackan i tunna skivor, applicera därefter de tunna skivorna över degen. Även kronärtskockan delas i klyftor och läggs på degen. Skiva kalkonlårfilén i tunna skivor och lägg skivorna jämnt över hela degen. Sätt in pizzan i ugnen som ska vara inställd på varmluft och på Ca 250 grader, glöm inte att titta efter pizzan. När degen är frasig på undersidan och har en fin gyllenbrun färg på ovansidan är pizzan färdig. När pizzan är uttagen ur ugnen strö då över oreganon över hela pizzan. Dela och ät, smaklig måltid!

 

Åkes Pulled Turkey

pulled_pork

 

 

 

 

Åkes Pulled Turkey
 
Ingredienser
  • Ca. 6 personer
  • Ca 1 kg Kalkonstek
  • 2 st gula lökar
  • 1 flaska Sweet Baby Ray’s Original BBQ Sauce
  • flingsalt och svartpeppar
  • Till servering:
  • Salladsgrönsaker
  • Tomatsalsa
  • Sweet Baby Ray’s BBQ Sauce
  • Philadelphiaost
  • Bröd, t ex pita, hamburgerbröd eller minibaguetter
Tillagning
  1. Skala och skär löken i klyftor. Krydda köttet med flingsalt och svartpeppar. Lägg det i en lergryta eller i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg på löken och ringla över en flaska BBQ-sås. Ställ in grytan i ugnen i ca. 8 timmar, 110° tills köttet är riktigt mört. Tag upp köttet, dra isär det med gafflar och blanda det med lite av stekskyn. Servera köttet tillsammans med grönsaker och såser i bröd.

 

Asiatiska Kalkonbiffar med Råkost

kalkonbiff

Asiatiska Kalkonbiffar med Råkost
 
För 4 personer
Ingredienser
  • 500g kalkonfärs från Åke P
  • 1 stort ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 4 msk hoisinsås från Blue Dragon
  • Ris och extra hoisinsås till servering
  • Till råkosten:
  • 10 cm gurka, 1 st morot, 1 bit rödkål
  • 1 bit vitkål, 1 bit salladskål, 1 liten rödlök
  • färska örter, mynta och koriander
  • 1 tsk krossad vitlök
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk pressad lime
  • 1 msk hackad chili
Tillagning
  1. Börja med råkosten; Strimla alla grönsaker och hacka örterna grovt. Vispa samman en dressing av vitlök, socker, fisksås, lime och chili. Vänd sedan i de strimlade grönsakerna och örterna. Våt råkosten vila en stund i kylen.
  2. Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, hoisin och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 8 fina biffar och stek dessa i en klick smör. Servera biffarna tillsammans med råkost, ris och hoisinsås.

Pulled lamm-sliders

pulled_lam_sliders

Pulled lamm-sliders
 
- 4 personer, 8 små sliders -
Ingredienser
  • 800g lammbog från Åke P
  • 1 flaska 961 Libanesisk Pale Ale
  • 1 dl Jack Daniels BBQ-sås
  • salladsgrönsaker
  • majonnäs
  • hamburgerbröd, hembakade eller färdigköpta
Tillagning
  1. Dela bogen i bitar, lägg den i en kastrull, slå på öl och bbq-sås. Smaksätt med svartpeppar och flingsalt. Låt köttet puttra under lock i ugnen, 100 grader i ca 5 timmar tills det är mört och faller sönder. Ta upp köttet och sila skyn. Låt skyn koka samman på spisen tills den får fin konsistens och bra smak. Dra isär köttet, slå på lite sky och montera fina små sliders.

Hamburgerbröd
– ger ca 12 fina små bröd –

25g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk 3%
1 tsk flingsalt
1 msk flytande honung
5,5-6 dl vetemjöl special
1 ägg
0,5 dl sesambröd

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och honung och till sist saltet. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Platta ut degen och stansa ut bröden. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla bröden tunt med ägget. Strö på sesamfrön och grädda ca 10 minuter i 200 grader.

Älggryta

alggryta2

En mustig och härlig älggryta
 
- 8 personer -
Ingredienser
  • 1,5 kg älgbog från Åke P
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré av god kvalitet
  • 1 msk farinsocker
  • färska örter, t ex timjan, rosmarin och lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 1,5 l kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat,
  • selleri, morötter, palsternacka, lök, svamp
Tillagning
  1. Putsa och skär köttet i fina bitar, lägg det i en kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp. Slå bort vattnet och skölj av köttet så att alla orenheter försvinner.
  2. Hetta upp en rymlig kastrull, bryn smör, tomatpuré, farin och mjöl någon minut, lägg i köttet och slå på vin och fond. Låt grytan koka sakta i ca 45 minuter. Skala och skär lök, rotfrukter och svamp i fina bitar, bryn dem hastigt i stekpanna och lägg ner dem i grytan. Låt det koka sakta ytterligare ca 1 timme tills köttet känns mört. Smaka av såsen med salt och peppar och servera tillsammans med t ex pressad potatis och svartvinbärs gelé.

Hjortfärsbiffar

Hjortfärsbiffar med lök och ägg

Hjortfärsbiffar med lök och ägg
 
- 4 personer -
Ingredienser
  • 500g hjortfärs från Åke P
  • 1 stort ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 0,5 dl rostad lök
  • 1 msk smör
  • 2 st silverlökar
  • 4 st vaktelägg
  • broccoli, sky och råstekt potatis till servering
Tillagning
  1. Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, lök och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 4 fina biffar och stek dessa i en klick smör. Skiva löken och stek den långsamt i smör tills den blir mjuk nästan lite genomskinlig, smaksätt med flingsalt. Stek vakteläggen. Lägg upp biffarna, skeda på löken, slå på lite sky och avsluta med ett nystekt vaktelägg. Servera tillsammans med broccoli och potatis.

Asiatiska vildsvinsbiffar med råkost

asiatiska_viltfarsbiffar

Asiatiska vildsvinsbiffar med råkost
 
- 4 personer -
Ingredienser
  • 500g vildsvinsfärs från Åke P
  • 1 stort ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 4 msk hoisinsås från Blue Dragon
  • till råkosten:
  • 10 cm gurka, 1 st morot, 1 bit rödkål
  • 1 bit vitkål, 1 bit salladskål, 1 liten rödlök
  • färska örter, mynta och koriander
  • 1 tsk krossad vitlök
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk pressad lime
  • 1 msk hackad chili
  • Ris och extra hoisinsås till servering
Tillagning
  1. Börja med råkosten; Strimla alla grönsaker och hacka örterna grovt. Vispa samman en dressing av vitlök, socker, fisksås, lime och chili. Vänd sedan i de strimlade grönsakerna och örterna. Våt råkosten vila en stund i kylen.
  2. Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, hoisin och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 8 fina biffar och stek dessa i en klick smör.
  3. Servera biffarna tillsammans med råkost, ris och hoisinsås.

Kalkonlårfilé Rammen-style

kalkonstek

Kalkonlårfilé Rammen-style
 
- 4 personer –
Ingredienser
  • 700-800g kalkonlårfilé från Åke P
  • flingsalt
  • 1 liter kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • grönsaker, t ex sparris, lök, broccoli, morötter, svamp och persiljerot
Tillagning
  1. Hetta upp en stekpanna, strö på flingsalt och stek kalkonen med skinnet ner tills den fått fin färg. Vänd på köttet och ställ in pannan i ugn, 125 grader i ca 25 minuter (tills köttet är genomstekt men inte överstekt). Ansa och skär grönsakerna i fina bitar. Kok dem i omgångar i saltat vatten tills de är klara men fortfarande spänstiga. Skär kalkonen i skivor och servera denna i djupa tallrikar tillsammans med mycket grönsaker och het buljong.