alggryta

Älggryta med svamp & senap


Älggryta med svamp & senap
 
Ingredienser
  • 4 personer –
  • 700g grytbitar av älg
  • 300g champinjoner
  • 300g palsternackor
  • 300g steklök
  • 3 msk Colman’s senapspulver
  • 3 msk mango chutney
  • viltfond
Tillagning
  1. Tillagning:
  2. Skala och skär grönsakerna i fina bitar, bryn dem och lägg åt
  3. sidan. Bryn köttet, slå på vatten och viltfond, tillsätt senapspulver och chutney. Låt köttet koka i 30-45 minuter, tillsätt grönsakerna och låt koka ytterligare i ca 15 minuter. Smaka av med senapspulver, mango chutney, salt och svartpeppar.

 

Rostat lamm med rosmarin och vitlök

Rostat lamm med rosmarin och vitlök

Rostat lamm med rosmarin och vitlök

Rostat lamm med rosmarin och vitlök
 
Ingredienser
  • 6-8 personer
  • 2,5-3 kg lammstek med ben
  • 0,5 dl grovhackade färska rosmarinblad
  • 0,5 dl färska dragonblad
  • 3 msk grovhackad vitlök
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk vinäger
  • 1 dl olivolja
Tillagning
  1. Vispa samman rosmarin, vitlök, senap, socker, vinäger och olja. Putsa lammsteken och skär små snitt i köttet. Massera in kryddblandningen i köttet och smaksätt med salt och svartpeppar. Lägg köttet i en ugnsfast form, täck noga med aluminiumfolie och stek i ugn 220 grader i 1 timme. Sänk värmen till 160 grader, ta bort folien och stek ytterligare i 20-30 minuter tills köttet fått fin färg och är stekt till önskad stekningsgrad.

 

Kryddig Tupp med cous-cous och krämig grekyoghurt

tupp

Kryddig Tupp med cous-cous och krämig grekyoghurt
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 4dl kokt Cous Cous
  • 
1nypa saffran
  • 
2st morötter
  • 
1bit broccoli
  • 
1bit blomkål
  • 
1/3 gurka
1
  • citron
 1st
  • schalottenlök
  • 
1knippe koriander
  • 
1knippe bladpersilja
  • 
½dl vittvin
  • 
4msk italiensk olivolja 

kyckling på bröstbenet
  • 3msk gurkmeja, spiskummin, krossad chili
  • 1dl grekisk yoghurt
  • salt och peppar
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda kryddorna och gnid in kycklingen, bryn den i en panna med smör. Baka klart tills 68°-70 grader och låt vila i 20-30min innan tranchering ”upp skärning”

Couscous
Skölj alla grönsaker väl, hyvla morötterna, blomkålen och broccolin tunt på en mandolin eller med en osthyvel, så behöver de inte förkokas. Skala schalottenlöken och skiva den. Koka cous-cousen enligt förpackningen med saffran och schalottenlök. Dela gurkan på längden skrapa sedan kärnhuset. Skär gurka i båtar. Riv av det yttersta skalet av citronen och pressa sedan ur saften. När cous-cousen svalnat något blandas den med alla grönsakerna, citronskalet, mynta, persilja, vittvin, lite citronsaft och olivolja, smaksätt med salt och peppar.

 

kryddstekt ren recept

Kryddstekt ren -vita rotfrukter -rödbetor -sidfläsk

kryddstekt_renreceptkryddstekt_renrecept_tallrik

Kryddstekt ren- vitarotfrukter- rödbetor –sidfläsk
 
Ingredienser
  • 600g Ren innanlår
  • ½dl Kryddor: enbär, kanel, lagerblad, 3x peppar, anis
  • 4msk Hackad schalottenlök
  • 8st Rödbetor
  • 1dl Vinäger- Balsamico eller rödvinsvinäger
  • 2msk Socker
  • ½dl Hackad persilja
  • 4st Varmrökt Fläsk skivor ca 150g
  • ½dl Vitvinsvinäger
  • ½dl Honung
  • Timjan
  • 4st vita rotfrukter
  • 1st schalottenlök
  • 2-3dl vatten
  • smör, salt , peppar
Tillagning
  1. Köttet-Putsa och tag bort hinnorna på renen,
  2. Vänd köttet i kryddblandningen som mixats samman, stek i smör och baka klart i ugn på 150 grader till 56°. Tag ut och låt vila minst 15 min innan serveringen, tranchera upp Rödbetor: Skala och riv rödbetorna grovt, fräs upp ett par minuter och slå på vinäger, socker och låt det koka in helt och hållet avsluta med en liten kula smör och salt + peppar. Vinägerfläsk- Tärna ner fläsket fint. Lägg i en kastrull med honung och vinägern koka under lock tills den är gyllen färgad ” karamelliserad ” , avsluta med persiljan. Vit rotfrukter- skala och skär rotfrukter i små bitar, hacka löken och bryn i smör tillsätt rotfrukterna och vatten koka dem mjuka i vatten, sila ev bort överflödigt vatten och mixa sedan till en fluffig puré, smaka av med salt, peppar och en skvätt vinäger. Avsluta med att packa rödbetorna i en form, toppa med fläsket och servera med köttet och purén- vid sidan.

 

kyckling_600_300

Kycklingshawarma med chili, ananas och fisksås


Kycklingshawarma med chili, ananas och fisksås
 
Ingredienser
  • 3 dl blandade morötter
  • ½ dl plockad koriander
  • ½ dl plockad mynta
  • 10 cm gurka
  • 1 st röd chili
  • 1-2 st salladslök
  • 4 msk socker
  • 8 msk vatten
  • 4 msk fisksås
  • 1 st vitlöks klyfta
  • 1 dl limejuice
  • 1 dl rostade sesamfrö
  • 1 dl rostade fröer, solros, pumpa tex
  • 300 g kycklingfilé
  • kryddblandning- olika pepparsorter-paprika
  • ¼ färsk ananas
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 st lime, zest
Tillagning
  1. Sallad – Skala och strimla morötterna tunt, använd en mandolin.
  2. Skala och kärna ur gurkan och träna. Skiva lökarna tunt.
  3. Dressing: Värm vatten med socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Mixa vitlök med fisksås, limejuice och sockerlagen.
  4. Slå lagen över grönsakerna och sila av innan servering
  5. Kyckling: Skala och ta bort roten ananasen och tärna i små kuber, strimla ner chilin och lägg i en bunke med sesamolja, limezesten och olivolja.
  6. Strimla kycklingen och stek i smör och olja med kryddblandningen avsluta med att vända i fröerna och sesamfröna
  7. Blanda köttet med ananasen. Låt stå och dra fram tills servering
  8. Servering:
  9. Bred yoghurten på brödet, lägg på kycklingen och toppa med grönsakerna, mynta och koriander. Rulla ihop och ÄT..

 

lammstek

Ugnsbakad lammstek till påsk


Lamm, sparris, spetskål och dill i syrad grädde
 
Ingredienser
  • 4 personer
  • 800g Lammstek
  • 10st timjan kvistar
  • 1st solovitlök
  • 1st spetskålshuvud
  • 10st sparris
  • 2st schalottenlök
  • 8st potatisar, färska kokta
  • 2dl syrad grädde
  • 1 knippe dill
  • smör
  • citronjuice
  • salt & peppar
Tillagning
  1. Beredning:
  2. Lamm: Putsa och stycka lammet enligt anvisningarna, lägg på timjan och bryn i stekpanna med smör och skivad vitlök runt om, baka klart i ugn på 150 grader till 58-60grader i kärntemp. Tag ut och låt vila innan tranchering.
  3. Grönt: Skär ner kålen i strimlor
  4. Rensa sparrisen och skär ner den på skrå i 5cm bitar, skala och hacka löken fint.
  5. Dela potatisen i halvor
  6. Sautera upp kålen i lite smör tillsammans med sparrisen, lägg i potatisen.
  7. Slå på grädden och sjud i 2-3 min, smaka av med salt, peppar och citronjuice
  8. Vänd till sist i grov hackad dill
  9. Tranchera upp köttet och servera med de goda grönsakerna
  10. Våra produkter går att köpa på de flesta livsmedelsbutiker och matkedjor i Sverige.

 

IMG_7273

Åkes Pizza

IMG_7273

Åkes Pizza
 
Ingredienser
  • För Ca 4 personer
  • Ca 400-500 gram pizzadeg
  • Ca 250gr Åke P rökt kalkonlårfile
  • Ca 200gr kronärtskocka
  • 1st palsternacka
  • 2 tsk oregano
  • 1 st gul lök
  • 100gr ruccola
  • 1 burk italienska passerade tomater
  • 200gr riven prästost
Tillagning
  1. Kavla ut pizzadegen på en skärbräda, viktigt att tänka på att lyfta över degen på ett galler. Bred ut tomatsåsen jämnt över degen. Strö försiktigt över osten över hela degen. Skiva löken i skivor, lägg därefter ut skivorna på degen. Använd en osthyvel eller potatisskalare för att kunna hyvla palsternackan i tunna skivor, applicera därefter de tunna skivorna över degen. Även kronärtskockan delas i klyftor och läggs på degen. Skiva kalkonlårfilén i tunna skivor och lägg skivorna jämnt över hela degen. Sätt in pizzan i ugnen som ska vara inställd på varmluft och på Ca 250 grader, glöm inte att titta efter pizzan. När degen är frasig på undersidan och har en fin gyllenbrun färg på ovansidan är pizzan färdig. När pizzan är uttagen ur ugnen strö då över oreganon över hela pizzan. Dela och ät, smaklig måltid!

 

pulled_pork

Åkes Pulled Turkey

pulled_pork

 

 

 

 

Åkes Pulled Turkey
 
Ingredienser
  • Ca. 6 personer
  • Ca 1 kg Kalkonstek
  • 2 st gula lökar
  • 1 flaska Sweet Baby Ray’s Original BBQ Sauce
  • flingsalt och svartpeppar
  • Till servering:
  • Salladsgrönsaker
  • Tomatsalsa
  • Sweet Baby Ray’s BBQ Sauce
  • Philadelphiaost
  • Bröd, t ex pita, hamburgerbröd eller minibaguetter
Tillagning
  1. Skala och skär löken i klyftor. Krydda köttet med flingsalt och svartpeppar. Lägg det i en lergryta eller i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg på löken och ringla över en flaska BBQ-sås. Ställ in grytan i ugnen i ca. 8 timmar, 110° tills köttet är riktigt mört. Tag upp köttet, dra isär det med gafflar och blanda det med lite av stekskyn. Servera köttet tillsammans med grönsaker och såser i bröd.

 

kalkonbiff

Asiatiska Kalkonbiffar med Råkost

kalkonbiff

Asiatiska Kalkonbiffar med Råkost
 
För 4 personer
Ingredienser
  • 500g kalkonfärs från Åke P
  • 1 stort ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 4 msk hoisinsås från Blue Dragon
  • Ris och extra hoisinsås till servering
  • Till råkosten:
  • 10 cm gurka, 1 st morot, 1 bit rödkål
  • 1 bit vitkål, 1 bit salladskål, 1 liten rödlök
  • färska örter, mynta och koriander
  • 1 tsk krossad vitlök
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk pressad lime
  • 1 msk hackad chili
Tillagning
  1. Börja med råkosten; Strimla alla grönsaker och hacka örterna grovt. Vispa samman en dressing av vitlök, socker, fisksås, lime och chili. Vänd sedan i de strimlade grönsakerna och örterna. Våt råkosten vila en stund i kylen.
  2. Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, hoisin och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 8 fina biffar och stek dessa i en klick smör. Servera biffarna tillsammans med råkost, ris och hoisinsås.

pulled_lam_sliders

Pulled lamm-sliders

pulled_lam_sliders

Pulled lamm-sliders
 
- 4 personer, 8 små sliders -
Ingredienser
  • 800g lammbog från Åke P
  • 1 flaska 961 Libanesisk Pale Ale
  • 1 dl Jack Daniels BBQ-sås
  • salladsgrönsaker
  • majonnäs
  • hamburgerbröd, hembakade eller färdigköpta
Tillagning
  1. Dela bogen i bitar, lägg den i en kastrull, slå på öl och bbq-sås. Smaksätt med svartpeppar och flingsalt. Låt köttet puttra under lock i ugnen, 100 grader i ca 5 timmar tills det är mört och faller sönder. Ta upp köttet och sila skyn. Låt skyn koka samman på spisen tills den får fin konsistens och bra smak. Dra isär köttet, slå på lite sky och montera fina små sliders.

Hamburgerbröd
– ger ca 12 fina små bröd –

25g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk 3%
1 tsk flingsalt
1 msk flytande honung
5,5-6 dl vetemjöl special
1 ägg
0,5 dl sesambröd

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och honung och till sist saltet. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Platta ut degen och stansa ut bröden. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla bröden tunt med ägget. Strö på sesamfrön och grädda ca 10 minuter i 200 grader.

alggryta2

Älggryta

alggryta2

En mustig och härlig älggryta
 
- 8 personer -
Ingredienser
  • 1,5 kg älgbog från Åke P
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré av god kvalitet
  • 1 msk farinsocker
  • färska örter, t ex timjan, rosmarin och lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 1,5 l kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat,
  • selleri, morötter, palsternacka, lök, svamp
Tillagning
  1. Putsa och skär köttet i fina bitar, lägg det i en kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp. Slå bort vattnet och skölj av köttet så att alla orenheter försvinner.
  2. Hetta upp en rymlig kastrull, bryn smör, tomatpuré, farin och mjöl någon minut, lägg i köttet och slå på vin och fond. Låt grytan koka sakta i ca 45 minuter. Skala och skär lök, rotfrukter och svamp i fina bitar, bryn dem hastigt i stekpanna och lägg ner dem i grytan. Låt det koka sakta ytterligare ca 1 timme tills köttet känns mört. Smaka av såsen med salt och peppar och servera tillsammans med t ex pressad potatis och svartvinbärs gelé.

hjortfarsbiffar

Hjortfärsbiffar med lök och ägg

hjortfarsbiffar

Hjortfärsbiffar med lök och ägg
 
- 4 personer -
Ingredienser
  • 500g hjortfärs från Åke P
  • 1 stort ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 0,5 dl rostad lök
  • 1 msk smör
  • 2 st silverlökar
  • 4 st vaktelägg
  • broccoli, sky och råstekt potatis till servering
Tillagning
  1. Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, lök och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 4 fina biffar och stek dessa i en klick smör. Skiva löken och stek den långsamt i smör tills den blir mjuk nästan lite genomskinlig, smaksätt med flingsalt. Stek vakteläggen. Lägg upp biffarna, skeda på löken, slå på lite sky och avsluta med ett nystekt vaktelägg. Servera tillsammans med broccoli och potatis.

asiatiska_viltfarsbiffar

Asiatiska vildsvinsbiffar med råkost

asiatiska_viltfarsbiffar

Asiatiska vildsvinsbiffar med råkost
 
- 4 personer -
Ingredienser
  • 500g vildsvinsfärs från Åke P
  • 1 stort ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 3%
  • 4 msk hoisinsås från Blue Dragon
  • till råkosten:
  • 10 cm gurka, 1 st morot, 1 bit rödkål
  • 1 bit vitkål, 1 bit salladskål, 1 liten rödlök
  • färska örter, mynta och koriander
  • 1 tsk krossad vitlök
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk pressad lime
  • 1 msk hackad chili
  • Ris och extra hoisinsås till servering
Tillagning
  1. Börja med råkosten; Strimla alla grönsaker och hacka örterna grovt. Vispa samman en dressing av vitlök, socker, fisksås, lime och chili. Vänd sedan i de strimlade grönsakerna och örterna. Våt råkosten vila en stund i kylen.
  2. Slå mjölk i en bunke, rör i ströbröd och låt det svälla i 5 minuter. Blanda färsen med ströbröd, hoisin och ägg, smaka av med salt och svartpeppar (provstek lite färs så smaksättningen blir perfekt). Forma 8 fina biffar och stek dessa i en klick smör.
  3. Servera biffarna tillsammans med råkost, ris och hoisinsås.

kalkonstek

Kalkonlårfilé Rammen-style

kalkonstek

Kalkonlårfilé Rammen-style
 
- 4 personer –
Ingredienser
  • 700-800g kalkonlårfilé från Åke P
  • flingsalt
  • 1 liter kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • grönsaker, t ex sparris, lök, broccoli, morötter, svamp och persiljerot
Tillagning
  1. Hetta upp en stekpanna, strö på flingsalt och stek kalkonen med skinnet ner tills den fått fin färg. Vänd på köttet och ställ in pannan i ugn, 125 grader i ca 25 minuter (tills köttet är genomstekt men inte överstekt). Ansa och skär grönsakerna i fina bitar. Kok dem i omgångar i saltat vatten tills de är klara men fortfarande spänstiga. Skär kalkonen i skivor och servera denna i djupa tallrikar tillsammans med mycket grönsaker och het buljong.

algentrecote

Älgentrecote med svamp och päron

algentrecote

Älgentrecote med svamp och päron
 
4 personer
Ingredienser
  • 700-800g Älg eller Älgkalv Entrecote från ÅkeP
  • 300g svamp, t ex shiitake och kastanjechampinjoner
  • 2 små päron
  • smör, flingsalt och svartpeppar
  • 4 dl viltfond, hemkokt eller från koncentrat
  • 800g fast potatis, skalade och tunt skivade
  • 6 msk brynt smör
Tillagning
  1. Smörj 4 låga portionsformar och lägg ett täcke potatis i botten, pensla med brynt smör och fortsätt varva potatis och smör. Glöm inte att strö på lite flingsalt mellan lagren. Sätt in i ugnen i 225 grader i 20-30 minuter och låt potatisen bakas tills de är mjuka.
  2. Ansa och dela svampen, tag bort kärnhusen i päronen och skär dem i fina bitar. Stek svamp och päron på hög värme i lite smör, smaksätt med flingsalt och svartpeppar.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om, efterstek i ugn, 150 grader i ca 20-30 minuter (till önskad stekningsgrad). Koka ur stekpannan med fonden. Skiva köttet och servera denna tillsammans med potatis, svamp, päron och lite sky.

hjortrostbiff

Hjortrostbiff med linser och sky

slide1

Hjortrostbiff med linser och sky
 
Hjortrostbiff med linser och sky 4 personer
Ingredienser
  • 700-800g hjortrostbiff från ÅkeP
  • 6 dl svarta linser
  • 2 nypor babyspenat
  • 1 ask pärl eller cocktailtomater
  • 2 dl tunt skivad schalottenlök
  • Olivolja
  • Steksky
  • Flingsalt och svartpeppar
Tillagning
  1. Koka linserna och låt de rinna av. Krydda köttet med flingsalt och svartpeppar. Bryn det runt om och efterstek i ugn, ca 150 grader i ca 20 minuter, till önskad stekningsgrad. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg i linser, tomater, lök och spenat. Stek allt tills det blivit varmt, smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Slå linserna i botten på ett serveringsfat och lägg det skivade köttet ovanpå. Ringla över stekskyn och lite extra olivolja.
  2. Dryckestips Langmeil Hangin Snakes Shiraz Viognier (nr 72056)
  3. Langmeil Hangin Snakes på Systembolaget

vildsvinsrygg

Vildsvinsrygg med pressad potatis och tranbärssås

vildsvinsrygg

Vildsvinsrygg med pressad potatis och tranbärssås
 
4 personer
Ingredienser
  • 2 msk smör
  • 700-800g vildsvinsrygg från ÅkeP
  • 25g smör
  • 0,25 dl vetemjöl
  • 3 dl sky, hemkokt eller från koncentrat
  • 1 dl grädde 40%
  • 1 msk ädelost
  • 1 msk svart vinbärsgelé
  • 2 msk torkade tranbär
  • 4 portioner pressad potatis
Tillagning
  1. Bryn köttet hårt i smör, efterstek i ung på 125 grader till innertemperatur 65 grader. Låt köttet vila några minuter innan det skärs i skivor.
  2. Fräs smör och mjöl i kastrull, tillsätt fond och grädde. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt ädelost och gelé, låt såsen sjuda ytterligare några minuter tills smaken känns bra och såsen är lagom simmig och fin. Smaka av med salt och vitpeppar, gelé och om såsen känns för söt så tillsätt lite balsamvinäger. Sila såsen och tillsätt tranbären innan servering.
  3. Servera köttet tillsammans med sås och pressad potatis.

radjur_ragu

Ragu på rådjur och rödvin

radjur_ragu

Ragu på rådjur och rödvin
 
6 personer
Ingredienser
  • ca 1,2 kg grytbitar av rådjur från ÅkeP
  • 200g magert rökt sidfläsk
  • 2 st palsternackor
  • 2 små gula lökar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl kalvbuljong (egen eller från koncentrat)
  • 4 dl rött vin
  • 15 st inlagda syltlökar, avrunna
  • några kvistar timjan och rosmarin
Tillagning
  1. Klyfta löken, strimla fläsket och skär palsternackan i bitar. Hetta upp en rymlig gryta, lägg i fläsket och när det börjat släppa fett så bryn hjortköttet hastigt på hög värme. Tillsätt sedan palsternacka, lök, syltlök och tomatpuré. Låt det bryna ytterligare någon minut under omrörning. Pudra på mjölet, rör om och tillsätt sedan vin och buljong. Låt grytan sjuda sakta under lock i cirka 1,5 timmar. Grytan är klar när köttet är mört och såsen smakar kraftigt och mustigt. Servera med nyslaget potatismos.

anka_med_kal

Anka med kål och misopuré

anka_med_kal

Anka med kål och misopuré
 
3-4 personer
Ingredienser
  • 1 hel anka från ÅkeP
  • 1,5 dl salt
  • 0,75 dl flytande honung
  • 5 dl tärnade rotfrukter och lök
  • 5 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl balsamicovinäger
  • färska örter, t ex timjan, rosmarin och salvia
  • 1 msk smör
  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 dl mjölk 3%
  • 50-100g smör
  • 1-2 påsar Blue Dragon Misosoppa
  • 4 dl strimlad svart- eller grön-kål
  • 1 msk smör
Tillagning
  1. Rör 2 l kallt vatten, salt och socker i en skål tills allt löst sig. Lägg ankan i lagen i en tajt bunke, ställ den i kyl 1 dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper. Vik vingarna bakåt så de hålls ihop, bind ihop benen med steksnöre. Lägg ankan i en ugnssäker form med bröstsidan ner och ställ in den nederst i ugnen på 160 grader i 40 minuter. Vänd på ankan, slå bort fettet och stek ytterligare 40 minuter. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader de sista 5 minuterna.
  2. Skala och koka potatisen mjuk, låt den rinna av och vispa sönder den. Tillsätt varm mjölk, smör, miso och salt. Vispa moset fluffigt.
  3. Gör såsen under tiden; bryn grönsaker och örter, slå på buljong, vin och vinäger. Reducera såsen till ca halva mängden återstår. Smaka av och ställ den åt sidan. När det är dags att servera så koka upp såsen och rör i en klick smör.
  4. Hetta upp en kastrull med smör, lägg i kålen och bryn den på hög värme, smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Kålen är klar när den är krispig.
  5. Tranchera ankan snyggt, servera den tillsammans med mos, sås och kål.

algryggbiff

Älgryggbiff med råstekta rotfrukter

algryggbiff

Älgryggbiff med råstekta rotfrukter
 
Älgryggbiff med råstekta rotfrukter 4 personer
Ingredienser
  • ca 600-800g älgryggbiff från ÅkeP, 4 biffar
  • 300g skalad fast potatis
  • 300g skalad palsternacka
  • 300g skalad morot
  • smör och rapsolja
  • 1 dl finhackad scharlottenlök
  • 100g färska kantareller, ansade och delade
  • 100g skogschampinjoner, ansade och delade
  • 1 msk smör, inte margarin
  • 2 tsk koncentrerad viltfond
  • 2 dl cremé fraiche
Tillagning
  1. Skiva rotfrukterna tunt, stek tills de är knapriga och gyllenbruna, smaksätt med salt och peppar.
  2. Hetta upp smöret i en kastrull, stek lök och svamp på hög värme. Slå i fond och cremé fraiche, låt det koka upp och smaka av med salt, peppar och örter.
  3. Grilla eller stek biffen och servera den tillsammans med sås och råstekta rotfrukter.

pulled_pork

Åkes pulled pork

pulled_pork

Åkes pulled pork
 
Ingredienser
  • Ca. 8 personer
  • 1,5 kg vildsvinskarré
  • 2 st gula lökar
  • 1 flaska Sweet Baby Ray’s Original BBQ Sauce
  • flingsalt och svartpeppar
  • Till servering:
  • Salladsgrönsaker
  • Tomatsalsa
  • Sweet Baby Ray’s BBQ Sauce
  • Philadelphiaost
  • Bröd, t ex pita, hamburgerbröd eller minibaguetter
Tillagning
  1. Skala och skär löken i klyftor. Krydda köttet med flingsalt och svartpeppar. Lägg det i en lergryta eller i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg på löken och ringla över en flaska BBQ-sås. Ställ in grytan i ugnen i ca. 6 timmar, 110° tills köttet är riktigt mört. Tag upp köttet, dra isär det med gafflar och blanda det med lite av stekskyn. Servera köttet tillsammans med grönsaker och såser i bröd.