Älggryta
1,5 kg älgbog
4 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré av god kvalitet
1 msk farinsockerfärska örter, t ex timjan, rosmarin och lagerblad
5 dl rött vin
1,5 l kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
selleri, morötter, palsternacka, lök, svamp
Putsa och skär köttet i fina bitar, lägg det i en kastrull, slå på kallt vatten och låt det koka upp. Slå bort vattnet och skölj av köttet så att alla orenheter försvinner.Hetta upp en rymlig kastrull, bryn smör, tomatpuré, farin och mjöl någon minut, lägg i köttet och slå på vin och fond. Låt grytan koka sakta i ca 45 minuter. Skala och skär lök, rotfrukter och svamp i fina bitar, bryn dem hastigt i stekpanna och lägg ner dem i grytan. Låt det koka sakta ytterligare ca 1 timme tills köttet känns mört. Smaka av såsen med salt och peppar och servera tillsammans med t ex pressad potatis och svartvinbärs gelé.