Ankbröst med bärsås, råstekta grönsaker & färskpotatis
2 st Åke P’s Ankbröst tärnade rotfrukter
1 lök
1 morot
1 palsternacka
5 dl kycklingfond
4-6 msk balsamvinäger av god kvalitet
1 dl torkade blåbär eller tranbär blandade grönsaker som sparris, lök och svamp borstad färskpotatis eller annan god potatis smör (inte margarin) olivolja fling salt
Torka av ankbrösten och skär skåror i skinnet. Bryn dem hastigt och efterstek i ugn, ca. 100-120°C till innertemp på 54-60°C. Låt dem därefter vila i 15 minuter.Bryn rotfrukterna i en klick smör tillsammans med lite kryddor (t ex vitpeppar, timjan och lagerblad), slå på buljong och balsamvinäger. Låt såsen koka utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila såsen, lägg i bären och låt såsen vila en stund. När det är dags att servera så ge den ett uppkok. Rosta grönsakerna i en gjutjärnspanna med lite olivolja och smaksätt med fl ingsalt. Skär ankan i fi na skivor och servera tillsammans med potatis, grönsaker och sås.