Helstekt hjortytterfile med messmörsås

Dela recept
Hjort
Innertemperatur -
Hjort
Röd
Rekommenderas ej
52
°C
Medium
57
°C
Rekommenderas ej
Välstekt
65
°C
Rekommenderas ej
Rek. ungstemp
110
°C
Rekommenderas ej
Ingredienser
 Portioner

600g hjortytterfilé

2 msk smör

Några kvistar färsk timjan

2 msk vetemjöl

4 dl viltfond, hemlagad eller från koncentrat

1 dl grädde

0,5 – 1 dl messmör

1 msk japansk soja

0,5 msk balsamvinäger

Till servering:

Ugnsrostad potatis

Krispiga grönsaker

Tillagning
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Text instruktioner

Smaksätt köttet med salt och svart­peppar. Putsa bort senor och hinnor från köttet, torka därefter ytan med hushållspapper. Bryn sedan köttet i smör tillsammans med timjan på hög värme. Lägg det därefter i en ugnsfast form och efterstek i ugn, 110° till önskad stekningsgrad (ca 58 grader för medium).Pudra mjöl i stekpannan och rör så att smöret och mjölet blan­dar sig. Slå i fonden och koka kraftigt i någon minut under omrörning. Tillsätt grädde, messmör och låt sjuda yt­terligare några minuter. Smaka av med soja, vinäger, salt och peppar.När köttet är klart, rulla in det i fuktigt smörpapper och låt det vila 10 minuter på skärbrädan innan Du skär upp det. Skär upp köttet, sila såsen och servera allt tillsammans med potatis och grön­saker.

Genom att klicka på "Acceptera kakor", samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering och analysera användningen av webbplatsen.