Helstekt hjortytterfile med messmörsås
600g hjortytterfilé
2 msk smör
Några kvistar färsk timjan
2 msk vetemjöl
4 dl viltfond, hemlagad eller från koncentrat
1 dl grädde
0,5 – 1 dl messmör
1 msk japansk soja
0,5 msk balsamvinäger
Till servering:
Ugnsrostad potatis
Krispiga grönsaker
Smaksätt köttet med salt och svartpeppar. Putsa bort senor och hinnor från köttet, torka därefter ytan med hushållspapper. Bryn sedan köttet i smör tillsammans med timjan på hög värme. Lägg det därefter i en ugnsfast form och efterstek i ugn, 110° till önskad stekningsgrad (ca 58 grader för medium).Pudra mjöl i stekpannan och rör så att smöret och mjölet blandar sig. Slå i fonden och koka kraftigt i någon minut under omrörning. Tillsätt grädde, messmör och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med soja, vinäger, salt och peppar.När köttet är klart, rulla in det i fuktigt smörpapper och låt det vila 10 minuter på skärbrädan innan Du skär upp det. Skär upp köttet, sila såsen och servera allt tillsammans med potatis och grönsaker.