Hjortrygg med svamp & kål
600-800g hjortryggfilé
1 msk smör
100g brysselkål
200g klyftad svamp
TILL SÅSEN:
1 dl hackad schalottenlök
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1,5 dl rödvin
3 dl rött portvin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
2 msk balsamicovinäger
1 kvist timjan
1 st torkat lagerblad eller 4 st färska
1-3 tsk majsstärkelse
TILL SERVERING:
potatisstomp och stekt lök
Börja med såsen. Bryn löken i smör några minuter och rör sedan i tomatpurén, låt den bryna ytterligare 30 sekunder. Slå i resterande ingredienser till såsen förutom majsstärkelsen. Koka såsen utan lock ca. 10 minuter tills smaken är koncentrerad och kraftig. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av. Låt såsen koka upp på nytt och sila sedan av. Stycka filén i 8 biffar. Stek köttet på hög värme i smör och låt sedan vila några minuter på skärbrädan. Plocka brysselkålen så det blir lösa blad av den. Stek kål och svamp tillsammans, smaksätt med salt och peppar.
Servera köttet med grönsaker, sås, stekt lök och potatisstomp.
TIPS!
Receptet fungerar fint
med renytterfilé också.