Rostbiff med rotfruktsråkrakor
600-800g rostbiff av ren
TILL SÅSEN:
1 st schalottenlök, hackad
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl grovhackade hasselnötter eller
rostade solroskärnor
2 msk japansk soja
2 tsk koncentrerad kalvfond
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
TILL RÅRAKOR:
400g mjölig potatis
400g palsternacka, gärna små
3 st ägg
1 msk vetemjöl
smör
Börja med såsen. Fräs löken i en kastrull någon minut, pudra på mjölet och vispa i mjölk och grädde. Låt koka upp och slå i resterande ingredienser. Koka sedan sakta tills såsen får fin konsistens och kraftig smak. Smaka av med salt och peppar och rör i hasselnötter. Skala och riv potatis och palsternacka grovt. Blanda i ägg och mjöl, smaksätt med salt och vitpeppar. Stek fina rårakor i smör, de skall bli krispiga, gyllenbruna och genomstekta. Stek rostbiffarna i lite smör tills de blivit gyllenbruna. Efterstek i ugn, 120°C till önskad stekningsgrad. Servera rostbiff med rårakor och sås.