Stekt unggås

Dela recept
Övrigt
Innertemperatur -
Övrigt
Röd
Rekommenderas ej
°C
Medium
°C
Rekommenderas ej
Välstekt
°C
Rekommenderas ej
Rek. ungstemp
°C
Rekommenderas ej
Ingredienser
6
 Portioner

1 st unggås 4-5 kg

Sås:

3 tsk salt

2 msk socker

5-6 katrinplommon

2-3 äpplen

6 dl kaffegrädde

10-12st katrinplommon

1½ msk vetemjöl + ½ dl vatten

Salt, socker, vitpepparGeléSoja (collorit)Halsen och vingspetsarna , (inkråmet), se tillagning nedan

Tillagning
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Text instruktioner

Tag ur halsen och inkråmet ur gåsen och klipp av vingspetsarna, (används vid tillagning av såsen). Gnid in gåsen invändigt och utvändigt med salt och socker. Fyll gåsen med äppleklyftor och katrinplommon. Lägg den på en långpanna med bröstet uppåt. Stek gåsen i 175 grader tills köttsaften är ljus och klar.Stektid ca 30min/kg. För att få skinnet knaprigt öses gåsen med några matskedar kallt vatten 15 min innan den är klar.Stek därefter med ugnsluckan på glänt.Såsen:Bryn muskelmagen,levern med hjärtat (inkråmet) halsen och vingspetsarna i en stekpanna med lite margarin. Häll på några dl vatten och lägg i katrinplommonen. Låt puttra under lock tills en sky har bildats. Sila skyn i en kastrull och tillsätt kaffegrädden, koka upp. Red såsen med vetemjöl utrörd i vattnet. Låt små puttra i 3-5 min. Mosa gärna i den kokta levern och de kokta katrinplommonen. Smaksätt sedan såsen med salt, socker, lite vitpeppar och någon tsk gele´. Färgsätt med soja (collorit)Tranchera (skär upp) gåsen och servera den med kokt potatis, såsen, rödkål, brysselkål, gele´fyllda konserverade päronhalvor, pressgurka och tomatklyftor.

Genom att klicka på "Acceptera kakor", samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering och analysera användningen av webbplatsen.